Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ivan dostal v posilovně infarkt: Život mu zachránil trenér!

Ivan dostal v posilovně infarkt. Zachránil ho trenér Marek (vlevo).
Ivan dostal v posilovně infarkt. Zachránil ho trenér Marek (vlevo).  (Autor: Facebook/Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp - 
29. září 2019
22:41

Cvičení v posilovně se mu málem stalo osudným! Ivan (46) posiloval ve fitness centru ve slovenském Zvolenu. Náhle se mu ale udělalo zle a zkolaboval. Dostal infarkt a zastavilo se mu srdce. Naštěstí byl poblíž zkušený trenér Marek (30), který k němu přiběhl a zachránil mu život.

Návštěvníci fitness centra zažili pořádné drama. Ivan, který do něj chodí pravidelně a má podle místních dobrou kondičku, tam zkolaboval při cvičení. Ostatní ho našli zhrouceného na stroji a neměli tušení, co se mu mohlo stát.

Naštěstí přiběhl na pomoc trenér Marek. „Vypadalo to, že dostal infarkt. Dělali jsme, co jsme mohli, abychom ho vrátili do života,“ řekl Novému Času. S kolegou Pavlem viděli jen bezvládné tělo Ivana, jak leží na zemi.

Měl divný pohled, vylíčila žena

Našla ho žena, která cvičila, a šla okolo. Pozdravila ho, ale on nereagoval. Všimla si, že má divný pohled, tak nás zalarmovala. Zjistili jsme, že nedýchá a ani mu srdce nebije, a tak jsme mu okamžitě poskytli první pomoc,“ dodal.

Marek se řídil pokyny operátorky z tísňové linky, dokud na místo nepřijela záchranka. „Výzvu na tísňovou linku s žádostí pro muže, který zkolaboval a nedýchá, jsme přijali v 8:32. Než k němu dorazili profesionální záchranáři, poskytli mu první pomoc laici,“ informovala mluvčí záchranné služby Alena Krčová.

Muže oživovali do příjezdu záchranky

Hrudník stlačovali podle jejích pokynů až do příchodu posádky, která pokračovala v rozšířené resuscitaci a pacienta převezla v umělém spánku a v kritickém stavu do nemocnice,“ dodala mluvčí. Záchranáři podle ní byli na místě do sedmi minut.

Celá akce zabrala půl hodiny,“ vzpomněl si Marek, který je rád, že s druhým trenérem probrali Ivana k životu. Podle něj mužův kolaps neměl souvislost s cvičením. „Nevíme, jaké měl zdravotní problémy, měl dostat infarkt,“ dodal trenér.

Už se zotavuje po operaci

Ivan byl ještě tentýž den operován v banskobystrické nemocnici. Po zákroku se již zotavuje. Podle kardiochirurga Viliama Fischera by se měl každý, kdo cvičí nebo chodí běhat, nechat vyšetřit. A to nejenom vrcholoví sportovci. „Vidím, kolik lidí běhá, a zajímalo by mě, jestli mají kardiologické vyšetření,“ prohlásil.

Taurus70 ( 30. září 2019 06:12 )

Anabolika dělají sve🤪😂😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání