Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podvodník zpronevěřil desítky milionů: Po 15 letech ho chytili ve Španělsku!

Podvodník zpronevěřil desítky milionů: Po 15 letech ho chytili ve Španělsku!
Podvodník zpronevěřil desítky milionů: Po 15 letech ho chytili ve Španělsku!  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK - 
19. září 2019
07:10

Britský podvodník, který 15 let prchal před spravedlností, byl odsouzen k devíti letům vězení a k tomu musí zaplatit 900.000 liber (asi 26,3 milionu korun). Ve středu o tom podle agentury Reuters informoval britský Úřad pro vyšetřování závažných podvodů (SFO). Muž byl letos v květnu zatčen ve Španělsku a vydán do Británie.

Podvodník Christopher Woodhead coby šéf několika natěračských a údržbářských firem používal fiktivní faktury, půjčky i převody, aby podvodně získal téměř 450.000 liber. Těmi pak hradil dluhy vzniklé hráčstvím, platil za ně dovolené a výživné svojí bývalé manželce.

Britské úřady začaly Woodheada vyšetřovat už v roce 1998 poté, co jistá postarší vdova za čtyřhodinovou opravu zaplatila 8000 liber (v přepočtu podle tehdejšího kurzu 106.000 korun na hodinu). Pak vyšlo najevo množství dalších podobných případů.

Den před tím, než s ním měl v roce 2004 začít soud, Woodhead uprchl. V nepřítomnosti byl odsouzen k šesti letům vězení a k zaplacení téměř 430.000 liber. Dnes mu soudce „přidal“ další tři roky za neuhrazení této částky, jejíž výše včetně úroků se do současnosti vyšplhala na 900.000 liber.

„Léta, kdy byl tento muž bezostyšně na útěku, definitivně skončila a jsem nesmírně ráda, že ho vidím za mřížemi, jak si odpykává trest za své zločiny,“ citovala agentura Reuters ředitelku SFO Lisu Osofskou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání