Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Dopravní expert o nehodě v Humpolci: Letěl 70 km/hod, ale čas na reakci měl!

Autor: VaB - 
2. srpna 2019
14:00

Středeční tragická nehoda v Humpolci otřásla Českem. Bývalý policista Jiří P. (54) tu na přehledném úseku ze zatím neznámých příčin smetl kočárek se dvěma dětmi i babičku, která ho tlačila. Chlapeček (†2,5) na místě zemřel, jeho sestra (8 měsíců) skončila v nemocnici. Dopravní expert popsal, co mohlo za tragickou nehodou stát. 

Podle dopravního experta a bývalého šéfa BESIPu Romana Budského řidič auta nejel předepsanou padesátkou a následky jsou tak tragické. Odborník odhadl jeho rychlost na přibližně sedmdesát kilometrů v hodině, prostoru na reakci však měl podle něj řidič dostatek. 

„Řidič jel pravděpodobně více než padesát, před místem nehody je ještě zpomalovací práh. Ke střetu došlo na úzké a přehledné silnici a v křižovatce. Řidič měl dost času na to zareagovat. Kočárek skončil za sloupem veřejného osvětlení,“ vylíčil Budský. 

K tragické nehodě došlo v klidné oblasti na málo frekventované silnici. „Nepředpokládám, že by žena s kočárkem šla nějak rychle a do silnice vběhla. Naopak si myslím, že se řidič nevěnoval řízení, nevylučuji ani zdravotní komplikace. Je zde také možnost technické závady, povolené kolo na levé straně nebo závada na pneumatice,“ doplnil Budský.  

Podle něj mohl řidič zpanikařit, místo brzdy šlápnout na plyn a tím ztratil kontrolu nad vozidlem. Dopravní expert popsal tři druhy řidičů. „Jedna skupina řidičů reaguje na situaci hned, druhá „zamrzne“ a neví co dělat. Třetí skupina zpanikaří a místo brzdy sešlápne křečovitě plyn,“ uvedl.

Takto k nehodě došlo: Když žena přecházela s miminkem v kočárku a chlapcem silnici, auto je srazilo a kočárek nabralo na kapotu (1). Následně přeletělo obrubník (2). Na travnatém pásu zanechalo stopy a zdemolovalo dopravní značku (3). Následně vrazilo do lampy, ta se v polovině přelomila (4). Při nárazu do ní kočárek zřejmě sjel z kapoty, po 40 metrech (5). Auto přitom ztratilo kolo a zastavilo v parčíku (6). Takto k nehodě došlo: Když žena přecházela s miminkem v kočárku a chlapcem silnici, auto je srazilo a kočárek nabralo na kapotu (1). Následně přeletělo obrubník (2). Na travnatém pásu zanechalo stopy a zdemolovalo dopravní značku (3). Následně vrazilo do lampy, ta se v polovině přelomila (4). Při nárazu do ní kočárek zřejmě sjel z kapoty, po 40 metrech (5). Auto přitom ztratilo kolo a zastavilo v parčíku (6). | Infografika Blesk/Karel Kopáč

Dopravní policisté označili místo dopravní nehody v křižovatce u stromu. Obdélník by měl označovat kočárek, kříž hned za obdélníkem ženu, která ho tlačila.

Po střetu řidič s autem najel na obrubník, pokračoval po trávě a po asi čtyřiceti metrech narazil do lampy veřejného osvětlení. „Je možné, že byla tráva mokrá a tím pádem se mohla prodloužit brzdná dráha,“ dodal Budský. 

Chlapec (†2,5) na místě zemřel, osmiměsíční holčičku transportoval ve vážném stavu do nemocnice vrtulník. Nyní by měla být ve stabilizovaném stavu, stejně tak i její babička. 

Monikay ( 4. srpna 2019 17:58 )

Potkávám auta co jedou jako blázen v naší slepé ulici, kde lidé chodí k popelnicím atd. Takže možné je vše, asi nedával pozor.

Alamana ( 3. srpna 2019 20:11 )

Jasne, ale on pak odbocoval a srazil je az u ulice, ktera je niz. Nepredpokladam, ze by projizdel zatacku nejak extra rychle. Mam info i od zasahujiciho u nehody, ze je nesmysl, ze jel 70 km/h.

matylda-rut ( 3. srpna 2019 14:31 )

opr.: sešplápnout

matylda-rut ( 3. srpna 2019 13:37 )

Kociánova ulice je 150 m dlouhá, hyundai s tímhle motorem to dá lehce. Ale i kdyby jel 50/km rychlostí, už jsem rovněž psala, mohl sešplápnout plyn na místo brzdy. To ví jen on co se stalo.

matylda-rut ( 3. srpna 2019 13:29 )

Tohle jsou údaje při mokrém povrchu, protože tu jeden psal o koeficientu nárůstu brzdné dráhy, proto jsem to uvedla. Ano, pravda, vidíme zde jen dráhu zastavení. Ale i z té se dá vyčíst rychlost, kterou řidič jel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání