Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Norové vyzvedli těla českých horolezců: Nejhorší chvíle pro rodinu

Autor: ČTK - 
2. srpna 2019
15:22

Norští záchranáři v pátek odpoledne s pomocí helikoptéry vyzvedli těla dvou českých horolezců, kteří zahynuli na skalní stěně Trollveggen (Stěna trollů) na západě země. Na svém webu o tom informovala policie. Příbuzní ztratili s horolezci kontakt před týdnem, tento týden v pondělí pak záchranáři z vrtulníku těla lokalizovali, kvůli špatnému počasí ale s jejich vyproštěním museli počkat na dnešek.

Policie uvedla, že vyzvednutí těl bylo mimořádně náročné a že bylo nutné zajistit především bezpečnost záchranářů. Úřady podnikly několik pokusů dostat se k mrtvým horolezcům, což se v úterý záchranářům podařilo, těla ale nebylo možné z hory kvůli dešti a silnému větru snést. Také dnes operaci narušila mlha, helikoptéra proto musela na start vyčkat do odpoledne.

Mrtvou dvojici Čechů nyní musí identifikovat jejich příbuzní, sdělila policie.

Podle televize NRK se dva čeští horolezci vydali na skalní stěnu nad údolím Romsdalen minulý čtvrtek. S příbuznými byli domluveni, že je budou kontaktovat v sobotu, ale neudělali to. Jejich blízcí se proto v pondělí ráno obrátili na českou ambasádu a norské úřady. Policie našla auto obou Čechů u návštěvnického centra u Trollveggen. Oba byli zkušení horolezci a na stěně nebyli poprvé, uvedla televize NRK.

Stěna Trollveggen měří 1700 metrů, z nichž 1000 je kolmých. V Evropě jde o nejvyšší stěnu tohoto typu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání