Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lucinku potrhala doga: Soud vysvětlil, proč jde jen o přestupek. To nepochopíte!

Autor: dce - 
9. července 2019
05:01

Před více jak dvěma lety sedmiletou Lucinku potrhala v obličeji tibetská doga. Jako zázrakem nepřišla o zrak, ale zbyly jí viditelné jizvy. Soud věc prostě smetl ze stolu, jeho odůvodnění je šokující a nepochopitelné.

Lucinka si 4. ledna 2017 doma v Trutnově hrála s kamarády venku. Sousedé odhazovali sníh a přitom měli otevřená vrata na pozemek, ze kterých utekla jejich fenka tibetské dogy. Lucinka si psa pohladila a ten na ni okamžitě zaútočil.

„Poškozenou Lucii K. nejprve porazila předními tlapami na zem a poté se jí opakovaně zakousla do obličejové a temenní části hlavy, čímž jí způsobila závažná poranění obličeje a na hlavě, která si vyžádala třítýdenní léčení s rizikem trvalých následků,“ popisuje Krajský soud v Hradci Králové ve svém usnesení.

Lucinka musela podstoupit složitou operaci, v nemocnici strávila devět dní a další dlouhé týdny se léčila doma. Dodnes o události nerada mluví, nějakou dobu měla dokonce noční můry a kvůli jizvám se styděla chodit ven.

Jenže Okresní soud v Trutnově věc smetl ze stolu a krajský soud jeho rozhodnutí potvrdil. „Poškozená sice utrpěla závažná poranění, tato se ale z větší části vyhojila a nelze je charakterizovat jako těžkou újmu na zdraví ve smyslu trestního zákoníku,“ stojí v rozhodnutí soudu. Soudní lékař totiž uvedl, že jizvy, které má Lucinka doteď, jsou natolik zahojené, že se nepovažují za zohyzdění, které podle soudu charakterizuje těžké ublížení na zdraví.

Soud uznává, že událost by mohla být kvalifikována jako trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti. Ale tomu odporuje fakt, že podle soudu majitelé neporušili povinnost ukládanou zákonem - tedy mít svého psa zajištěného. „Okresní soud však dospěl k závěru, že ani tato okolnost nenastala.“

Soudce zcela odmítl i přirovnání k jiným, velmi podobným případům. Podle něj je totiž třeba na každý případ pohlížet individuálně. Holčička navíc prý psa vyprovokovala tím, že si jej pohladila. Vinu pak vidí i v tom, že poblíž nebyla ani dívčina matka.

Celou věc pak soud postoupil Městskému úřadu v Trutnově k posouzení jako přestupek. Jak Blesku sdělil otec Lucinky Vlastimil, přestupková komise ve věci ještě ani po více jak roce nerozhodla. Případ je rovněž už rok u Ústavního soudu ČR a rodina čeká, zda se rozsudek okresního soudu podaří zvrátit.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání