Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

K Česku se blíží zabiják z Asie: Agresivní sršně už jsou za humny!

Autor: chal - 
24. června 2019
05:55

Směrem k České republice se blíží extrémně agresivní druh sršně z Asie. Tento nepůvodní druh byl v minulých letech opakovaně viděn v Německu a podle některých odborníků by dnes mohl být už v Bavorsku! Při takové rychlosti šíření je v podstatě jen otázkou času, než se sršeň asijská objeví u nás.

Sršeň asijská je mimořádně agresivní invazní druh. V roce 2004 jednu její královnu do Francie zavezla čínská obchodní loď a sršeň se od té doby šíří Evropou jako mor. Rychlost postupu z prvních let (100 kilometrů za rok) se podle všeho zpomalila, přesto však reálně hrozí, že se v horizontu několika let agresivní sršeň objeví i v České republice.

„Druh se stále šíří na východ a na sever. Předpokládám, že v současné době bude již v Bavorsku. Odhaduji tak 150 až 200 kilometrů od našich hranic, možná i blíže,“ řekl pro Blesk.cz Jakub Straka z Entomologického oddělení Katedry zoologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Sršeň asijská je podle odborníků mnohem agresivnější než sršeň obecná. Je sice menší, ale o to nepříjemnější. Zatímco naše sršeň na člověka zaútočí jen v bezprostředním ohrožení, asijská sršeň nemá k napadení člověka nikdy daleko.

Vyprovokovat ji dokáže i pouhá přítomnost lidí nedaleko hnízda, svou oběť navíc pronásleduje tak dlouho, dokud jí nedá žihadlo. Sršeň asijská je ale kromě člověka extrémně nebezpečná i pro včely.

„Je to dravec a včelstva drsně napadá. Trpí tím především včelaři ve Francii,“ sdělil Blesku Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Francouzi podle něj šíření asijské sršně nezachytili včas, neřešili ho a nyní s ním mají velký problém.

Tento invazní druh je výrazné nebezpečí i pro české včelaře, sršni asijské ale prý čelit lze. Není to však jednoduché. „Když se budou hnízda odstraňovat a vytvoří se jednotná strategie, tak se proti sršni asijské bránit docela dá. Může pomoct i pořádná chladná zima,“ vysvětlil Tomáš Görner s tím, že asijské sršni se daří především na teplém jihu Francie.

Čeští včelaři si blížící se nebezpečí uvědomují, situaci ale zatím nijak neřeší. „Neplánujeme žádné kroky, ani nevíme, jaké by měly být. Preventivní opatření si představit nedovedu, situaci nemonitorujeme. Až se tu sršeň asijská objeví, tak se tu objeví,“ řekla Blesku předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová.

Protože jde o nepůvodní invazivní druh, má jeho sledování a případnou likvidaci v kompetenci Ministerstvo životního prostředí. V zájmu našich včel bychom se samozřejmě mohli zapojit do projektů, jak invazi čelit,“ doplnila.

Zatím nejbližší hlášení sršně asijské opakovaně přišlo minulý rok ze západu Německa. Asijský příbuzný naší sršně se v Česku v nejbližších letech podle Tomáše Görnera neukáže. „Myslím, že je to horizont pěti, deseti let a bůhví jestli vůbec. Záleží, jak se bude šířit přes Německo,“ odhadl Tomáš Görner.

„Pokud někdo tuto sršeň uvidí, měl by to ideálně nahlásit nám, Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR. Stačí napsat mail nebo zavolat. Kontakt je na stránce www.ochranaprirody.cz. Nejlepší, co se může udělat, je včasný zásah,“ prohlásil.

Podle Görnera nemusí přítomnost asijské sršně znamenat nic fatálního. Musí se ale postupovat rychle a koordinovaně. Lidé by hlavně měli zachovat klid a likvidaci invazního druhu nechat na odbornících. „Bojím se, že jak se tady objeví ta druhá sršeň, tak lidi budou likvidovat jakákoliv sršní hnízda,“ uzavřel.

Sršeň asijská se dostala do Evropy v roce 2004 na čínské nákladní lodi v kontejneru s bonsajemi. Po kontinentu se začala šířit z Francie rychlostí zhruba 100 kilometrů za rok, ale poslední dobou rychlost šíření zpomaluje. Sršně byly zpozorovány ve Španělsku, Portugalsku, Itálii i Belgii.

Sršeň asijská je o něco menší než sršeň obecná a pro člověka nepředstavuje větší nebezpečí. Agresivně však napadá včely medonosné, které se proti ní nedokážou nijak bránit.

deratizater ( 24. června 2019 11:24 )

V Japonsku mají specialisty na hubení těchto sršňů byl o tom dokument na Zoomu .Musí se nekompromisně zlikvidovat celé hnízdo i s královnou.Ten Japonec byl jako dedektiv když mu někdo nahlásil že viděl jednotlivé sršně tak je sledoval až objevil jejich hnízdo .Oni napadají i malé děti co jsou na procházce v parku

Pohybovenadany ( 24. června 2019 10:40 )

A jak jim bude šmakovat řepka .....lépe si vybrat nemohly ( podle žena , nůše, píseň, kost?)

smradlavamakrela ( 24. června 2019 10:16 )

Nejvíc škody v Evropě způsobují zajobané čub ky sluníčka!

elopapx ( 24. června 2019 09:14 )

Sršeň asijská lidská zlodějská se sem nakvartyrovala už dávno a zcela obsadila vše od hadrů až po žrádlo. Už Sybila řekla že konec světa bude až svět ovládnou šikmoocí ...

Moneto ( 24. června 2019 08:47 )

Skvělá představa pro lidi, jako jsem já. Když sem potkal sršně naposled, ve svim rukávu, hodinu sem měl nateklí jazyk a spal sem jak po práškách na spaní. Dodneška mám po tom drobečkovi,jizvu na rameni. Takže si je tam soudružko Makrelo nechte, nemusím mít všechno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání