Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odborníci varují před nebezpečnou sršní asijskou: Mohla by se uložit k zimnímu spánku v domácnostech!

Autor: rc - 
20. listopadu 2022
07:35

Obyvatelé Normanských ostrovů se mají mít na pozoru. Odborníci varují před invazí asijských sršní, které se údajně ve Spojeném království rychle rozmnožují! Lidé si mají zkontrolovat domovy, jelikož právě tam by se nevítaní hosté mohli uložit k zimnímu spánku.

Nepříjemné setkání se sršní asijskou měla majitelka domu na ostrově Jersey. Hmyz se jí usídlil v kalhotách! Jakmile ho žena spatřila, stihla vytočit tísňové číslo a následně se jí podařilo chytit sršeň do kelímku od jogurtu. Žena z města Wellington Hill měla štěstí. Na pomoc jí přijeli odborníci a tak vyšla ze setkání bez úhony.

Zimní spánek

Ovšem právě odborníci podle informací britského deníku Daily Star bijí na poplach a varují obyvatele, aby si zkontrolovali své domovy. Sršně by prý mohly hledat přes zimu teplé útočiště právě v jejich domácnostech. Ukrývat by se mohly ve skříních či dokonce i v zásuvkách. Letos prý ve Spojeném království zaznamenali až dvakrát větší počet sršní, nežli to mu bylo předtím. Jen na území ostrova Jersey objevili až 174 hnízd. V roce 2019 přitom zjistili 83 hnízd a v předchozích dvou letech to bylo 38 a 63.

Sršní královna

Včelař John de Carteret, který odchytil sršeň v domácnosti zmíněné ženy, uvedl, že žena ji objevila, když vyndala kalhoty ze skříně ve své ložnici. Jednalo se prý zřejmě o sršní královnu. Zdali se opravdu jednalo o královnu, určí pitva. Do skříně se zřejmě uložila k zimnímu spánku.

Podle výše zmíněného deníku se tento druh sršní začal v Evropě šířit v roce 2014, kdy se objevil na jihu Francie. O dva roky později jej odborníci zaznamenali právě na ostrově Jersey a dalších ostrovech náležících k Británii. Sršně jsou nebezpečné hlavně pro lidi trpící alergii, pro ně by pouhé bodnutí mohlo znamenat i smrt. Sršně nepředstavují nebezpečí pouze pro lidi, ale rovněž pro životní prostředí a původní druhy. Jeden sršeň může za den pozřít až padesát včel.

Video  Vyvracíme mýty o sršni obecné. Je mírumilovná a inteligentní!  - Videohub
Video se připravuje ...

Vude byl Vechno zn ( 20. listopadu 2022 12:00 )

Nejlepší bude před tou asijskou sršní a nastávajícím ujetým žebrákolandem zdrhnout do Asie Tam je svět ještě v pořádku

Jirik-ta ( 20. listopadu 2022 09:04 )

Na 30 let a levně. Dodávky plynu z Ruska do Číny se raketově zvýšily. Čím bude EU konkurovat? (youtube)🧣

Zobrazit celou diskusi