Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po Česku se rozšířila velká černá včela: Drvodělka není nebezpečná, uklidňuje odborník

Autor: chal - 
11. března 2021
06:05

Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru lidem moc variant pro trávení volného času nezbylo. Divadla i kina jsou zavřená, na fotbal člověk taky nemůže, a tak lidé častěji než dřív míří do přírody. V posledních dnech se na internetu objevují svědectví výletníků, které překvapil nezvyklý, velký, černý hmyz, který někteří mylně považují za nebezpečnou asijskou sršeň. Jak ale Blesku vysvětlil Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského, lidé se bát nemusí. Jde totiž o neškodnou drvodělku.

V internetových diskuzích se poslední dobou množí dotazy na drvodělky – velké černofialové včely. Kvůli zavřeným kulturním institucím a sportovištím chodí lidé více do přírody, a tak můžou potkat zvířata, o jejichž existenci neměli ani tušení. To je příklad právě i drvodělky, která může neznalého člověka při setkání překvapit.

Drvodělka je druh včely, který dorůstá až třícentimetrové délky, netvoří společenství, ale na rozdíl od většiny ostatních samotářsky žijících včel se drží v párech. Dříve se drvodělka vyskytovala výhradně na jižní Moravě, především na Znojemsku, v poslední době ale kvůli teplejšímu počasí rozšířila pole působnosti. K vidění tak může být prakticky kdekoliv v České republice.

Někteří lidé, kteří s drvodělkou měli tu čest, ji mylně považují za agresivní sršeň asijskou. Drvodělka ale pro člověka není nijak nebezpečná, řekl pro Blesk.cz Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského. Drvodělky se od sršně asijské liší zbarvením i chováním. „Protože nemají hnízdo, které by měly bránit, tak prakticky neútočí. Co by z toho měly?“ popsal Dalibor Titěra s tím, že drvodělky nejsou nebezpečné ani pro včely medonosné. Stejně jako další druhy samotářských včel naopak mohou být velmi užitečné pro „své“ druhy květin, kterým pomáhají s opylováním.

Zájem lidí hmyz obecně podle Dalibora Titěry roste, což vidí jako pozitivní jev. „V obchodech se prodávají děrované klády, které si lidé dají na skalku místo zahradního trpaslíka jako domeček pro hmyz. I to je příklon k tomu, že se lidé více zajímají,“ vysvětlil odborník.

Video  Na střeše magistrátu hl. m. Prahy stojí pětice včelích úlů. Přežívají v nich na sta tisíce včel, které vytváří jeden z nejlepších medů v republice.  - David Zima
Video se připravuje ...

Mirek Masek ( 11. března 2021 10:05 )

Taky ji mame na pozemku.
Na Vysocine, na obou stranach mesta.
Povedlo se mi ji jiz parkrat vyfotit.
Prilitava hlavne v lete, kdyz toho okolo malo kvete, ale u nas vzdy neco najde.
Sazejte vice keru a rostlin, ktere kvetou pres leto a uvidite.

baronessa ( 11. března 2021 09:24 )

A je krásná.

Starjet69 ( 11. března 2021 08:57 )

Máme zahradu v zahrádkářské kolonii. Už čtvrtým rokem se u nás, v počtu asi 4 či 5 exemplářů, objevuje dřevodělka. A je fakt, že není nijak agresivní. Prostě si litá z květu na květ a nevšímá si ničeho. Jen je více plachá než normální včelky. Proto se i hůře fotí.

Zobrazit celou diskusi