Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přispějeme na vakcíny miliony, sliboval Babiš. Česko neposlalo ani korunu

Autor: for - 
9. března 2021
12:10

Česko nedodrželo svůj rok starý slib, že zašle více jak 19 milionů korun na podporu výroby vakcín. Se zjištěním přišel server Euractiv.cz. Podle serveru premiér Andrej Babiš (ANO) na konferenci WHO a Evropské komise loni v květnu slíbil společně s dalšími zeměmi V4 dohromady 3 miliony eur. Data z WHO ale ukazují, že zatím svůj díl zaslalo jenom Maďarsko. 

Vakcína je v současné pandemické krizi pomyslným světlem na konci tunelu, jak snížit obrovskou virovou nálož ve světě a jak vrátit lidem život, jaký znali před koronavirem. Na její výrobě a distribuci se tak musí podílet téměř každý jednotlivý stát na této planetě. Jak ale vychází z dat Světové zdravotnické organizace, Česko je se svým slíbeným darem 750 tisíc eur značně pozadu. Se zjištěním přišel server Euractiv.cz.

750 tisíc eur, tedy asi 19 700 000 korun, slíbil zaslat premiér Andrej Babiš (ANO) během celosvětové dárcovské konference, kterou loni v květnu uspořádala Evropská komise.  „Jsem hrdý, že se ČR zapojí do globální iniciativy, která chce na vývoj vakcíny a lepší léčebné metody dostupné pro všechny nalézt 8 miliard eur. Jako předseda V4 mám čest říct, že společně s Maďarskem, Polskem a Slovenskem přispějeme 3 miliony eur,“ uvedl premiér v den konference na twitteru.

Přispěl i Bhútán, z V4 jen Maďarsko

Účastníci konference přislíbili dohromady více jak 7,4 miliardy eur. Peníze pak měli zasílat na ACT-Akcelerátor, tedy do nástroje vytvořeného WHO. Prozatím je vybráno 10 miliard eur, přičemž jedna ze zemí V4, Maďarsko, už svůj příspěvek zaslala. Nejvíc se plácly přes kapsu Německo, Velká Británie a USA. Do fondu přispěl i malý asijský stát Bhútán.

Tiskový odbor Evropské komise pro server potvrdil, že za zaslání částky na účty organizací vyvíjejících vakcínu byli zodpovědní dárci, nikoli Komise. Server rovněž uvádí, že žádali Úřad vlády o komentář, ale bezúspěšně. Stanovisko zjišťují i Blesk Zprávy.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19  - Blesk
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 9. března 2021 17:11 )

Babiš je parazit, bohužel vede naši republiku jako parazita, na jaře jen ukazoval na druhé místo aby jim rázně pomohl, dnes jsme na tom hůř než Itálie, na kterou ukazoval

UFO1 ( 9. března 2021 17:09 )

Hlavně,že BABIŠ zajistil dovolenou u moře učitelkam,za jejich dřinu v distanci,jsou očkované, dostanou covid pas a hurá za ty malé prachy do ciziny,díky Soudruhu

krapotkin ( 9. března 2021 16:22 )

Ono by mu asi nezbyly miliardy na dotace pro ANOfert.

Michal Snobl ( 9. března 2021 16:08 )

Neposlali protože se jim miliony strácí už na ministerstvech do kapes. Jak by to asi tedy mohli posílat! Buďte rozumní a ohleduplní k naší skvělé vládě. 😂😂😂😂😂😂😂

bizon_pepa ( 9. března 2021 13:36 )

Alice, Alicé ty jsi ale drnda. Proč by měl chcipat na covid?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa