Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šílená smrt na pobřeží: Chlapec (17) zemřel po žahnutí medúzou

Čtyřhranky jsou jedny z nejjedovatějších živočichů, které číhají v moři.
Čtyřhranky jsou jedny z nejjedovatějších živočichů, které číhají v moři.  (Autor: Blesk archiv)
Autor: štt - 
7. března 2021
20:49

Sedmnáctiletý chlapec zahynul poté, co ho v Queenslandu žahla medúza. Neštěstí se stalo, když zrovna lovil ryby. Přestože byl ihned převezen do nemocnice, smrtelnému doteku nakonec podlehl.

Teenager zemřel poté, co ho při rybaření v Queenslandu žahla medúza. Na tragickou smrt reagovala místní rada, která vydala varování pro obyvatele i návštěvníky, aby zůstali mimo vodu během tzv. žahavé sezóny, trvající od října do května. O případu informoval britský deník The Daily Mail.

Medúza je smrtelnou hrozbou pro všechny plavce u pobřeží Queenslandu.. „Nemůžeme dostatečně zdůraznit, jak důležité je držet vaše děti daleko od vody,“ uvedla ve svém prohlášení rada.

Čtyřhranky, jak název napovídá, jsou živočichové ve tvaru krychle. Jejich žahavá chapadla mohou dorůst až tří metrů. Jejich žahnutí je tak agresivní, že dokáže zabít dospělého člověka, než se dokáže vrátit zpět na břeh.

Neviditelný zabiják

Čtyřhranky dokáží plavat na rozdíl od ostatních žahavců, kteří se musejí spoléhat pouze na mořské proudy. K orientaci jim slouží shluky očí na každé straně. Existuje asi 50 druhů čtyřhranek, ale jen málo z nich má jed, který může zabít člověka. Tyto druhy medúz - známé také jako mořské vosy - jsou považovány za jedny z nejsmrtelnějších mořských tvorů na světě.

Medúza je pod vodou téměř neviditelná. Produkuje extrémně silný jed považovaný za jeden z nejsmrtelnějších na světě. Obsahuje toxiny, které napadají srdce, nervový systém a kožní buňky. Tyto látky mohou způsobit až zástavu srdce.

Je známo, že lidské oběti často upadají do šoku. Pokud nestihnou doplavat na břeh, tak se utopí. Tyto žahavé medúzy se nacházejí v mírných pobřežních vodách u severní Austrálie a v celém Indickém oceánu.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi