Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britové čekají nálet německých „supervos“. Jsou agresivní a velké jako sršeň

Autor: pet - 
30. května 2017
21:38

Hrozbou letošního léta je minimálně v Británii „supervosa“ z Německa. To už zaznamenalo případy bezdůvodného pobodání od vosy, která je větší, než vosy obvykle bývají. Její hnízda teď našli i Britové. Informoval o tom deník The Sun.

Rozpoznatelná je svými třemi černými skvrnami na tvářích. Dále ji prozradí černá tykadla, hrudní pruhy, které zpravidla vyčnívají uprostřed, a čtyři velké žluté skvrny v zadní části hrudníku. Je velmi agresivní a může vás bodnout opakovaně. Kolonie supervos mohou čítat až na 10 tisíc jedinců a jsou schopné okamžitě zmobilizovat a zkontaktovat celé hnízdo, aby napadlo vetřelce.

Odborníci před jejich útokem varují. Nepříliš chladná zima a vysoké teploty zapříčinily, že tento hmyz v zimě neuhynul, ale přežil. Je ho více a bude se snažit hledat si potravu. Expert Ian Urquhart z organizace Ochrany proti škůdcům řekl: „Mnoho hmyzu prodělalo díky teplu ranou hibernaci. Teď si bude hledat jídlo.“

VIDEO: Co všechno táhne vosy k lidem?
Video  Oblečení, parfém i nápoje: Co všechno vosy táhne k lidem?  - Eva Fraňková, Petr Soukup
Video se připravuje ...

To, jestli je vos více, se zjistí v průběhu léta. Je však možné, že budeme čelit pěkně „bodavé sezoně“. Už minulé léto přineslo řadu případů, kdy vosy útočily a pobodaly německé obyvatele bez příčiny.

Podle odborníků vosám stačí dodat své královně dostatek nektaru. Potom je „neotravuje“ a vosy tak mají dostatek času se zúčastnit našich grilovacích party nebo hodovat na fermentujícím ovoci, které je dělá podnapilé a tlusté.

Nově nacházejí hnízda německých vos u sebe doma i Britové. Ukrývají se v podkrovích, pod střešními taškami nebo i na zahradě. O tom, že jsou lidé z vos zoufalí, svědčí nejeden případ. V loňském roce v Anglii jeden muž zapálil vosí hnízdo a málem mu shořel celý dům. O hořící hadr se pak popálil jiný muž, který se snažil sežehnout vosí hnízdo na stromě.

Podle odborníků je nejlepší zůstat klidný a nešířit paniku. Vosy se pak nerozčílí a nezaútočí. Kdo to z nás ale skutečně vydrží?

 

 

asijo ( 31. května 2017 02:20 )

Němci,musíte plnit kvóty na vosy,tak se o ně dobře postarejte.

gabreta ( 30. května 2017 22:27 )

Jo Angela posílá Anglánům za Brexit novou Luftwafe!!

vosavopruz ( 30. května 2017 22:19 )

agresivní vosy

Zobrazit celou diskusi