Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Otok po štípnutí hmyzem? Neváhejte a běžte raději k lékaři

  • Autor: ula - 
    7. 8. 2016
    05:47

    V Česku žije celá řada bodavého hmyzu a i když nepřenáší nebezpečné nemoci jako některé druhy v zahraničí, může vás jejich kousnutí pěkně potrápit. Alergikům může způsobit anafylaktický šok. Pokud vám místo bodnutí oteče, měli byste raději vyhledat lékaře. Přečtěte si, co na hmyz a jejich štípance zabírá.

  • 1.Repelent? Vybírejte dobře

    Pokud si vybíráte repelent, abyste otravný hmyz odehnali, řiďte se hlavně složením, přesněji tím kolik obsahuje látky zvané DEET. Čím více jí přípravek obsahuje, tím déle a lépe vás chrání. Pokud ji neobsahuje a je tak založen na rostlinných výtažcích, může poskytnout ochranu třeba jen na 10 minut. Naopak pokud přípravek obsahuje 50 % DEET, ochrání vás až na šest hodin. Některé druhy hmyzu si ale z repelentů nic nedělají. Účinný je např. proti komárům a hlavně klíšťatům.

    Repelent vybírejte podle složení. Repelent vybírejte podle složení. | Shutterstock.com

  • 2.Vosy, včely, čmeláci, sršni

    Tahle skupina bodavého hmyzu u nás patří k nejobávanějším. Nejnebezpečnější je včela, protože její žihadlo je nejvíce toxické a alergikům může způsobit velké potíže. Sršeň je zase největší, jeho bodnutí bolí nejvíce, ale do těla vám pošle méně jedu než včela.

     

    Co dělat, když dostanete žihadlo?


    Co nejrychleji žihadlo odstraňte. Nemačkejte jej, opatrně jej vytlačte jako třísku, např. nehty. Pinzeta se nedoporučuje. Po odstranění pomáhá ledování, případně potírání roztokem z octa. Dobře vám poslouží i ledově vychlazená polovina citronu nebo limetky. Pokud jste alergik, nezapomeňte prášek proti alergické reakci. Pokud místo otéká či bolí, měli byste vyhledat lékaře. Stejně tak byste neměli váhat, pokud dostanete žihadlo do krku, hlavy či jazyka.

    Vosa Vosa | Profimedia

  • 3.Komáři a muchničky

    I bodnutí komára může vyvolat alergickou reakci. Zatím nebylo prokázáno, že by u nás komáři přenášeli boreliózu, ale občas mohou jejich štípance velmi svědit. Nepříjemné jsou i muchničky, jejich poštípání úporně svědí a hrozí i zavlečení infekce do rány.

     

    Co dělat po štípnutí?


    Místo potřete gelem proti bodnutí hmyzem, jsou k dostání volně v lékárnách. Ránu můžete pomazat rozkrojenou cibulí nebo citronem. Pokud vás poštípe muchnička, ranku vydezinfikujte.

    Komár Komár | Shutterstock


  • 4.Ovádi

    Ovádi, jinak známí jako „hovada“, vás budou obtěžovat v okolí řek a rybníků a jejich štípance bolí. Odpuzuje je česnek, třezalka a vitamin B. Pokud plánujete dovolenou na přehradě, zásobte se těmito doplňky stravy. Večer vám pomůže repelent.

     

    Jak na bodnutí?


    Ránu vydezinfikujte a použijte přípravek na zklidnění kůže. Aby se nešířil otok, můžete si vzít prášek proti alergii. Na zmírnění otoku opět pomůže ledování nebo rozkrojená cibule. Postižené místo si neškrábejte, jinak vám hrozí infekce. Pokud místo otéká a zhoršuje se, vyhledejte lékaře.

    Ovád Ovád | Profimedia

  • 5.Kloš jelení

    Klošům se přezdívá „létající klíště“. Nepřenášejí sice stejné nemoci jako normální klíšťata, ale jejich štípanec se může velmi zanítit a svědit. Bude vám útočit na hlavu, ruce či nohy - tam, kde najde chloupky. Pomoci by proti nim měl repelent.

    Kloš jelení Kloš jelení | Kateřina Moravcová, Wikipedia

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 8. srpna 2016 12:57 )

A nejlépe k obvoďákovi ,dvě hoďky čekání a řekne vám něco o francovce ,když bude mít náladu .

Zobrazit celou diskusi