Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Děti na výletě rozšláply vosí hnízdo: Několik jich skončilo v nemocnici!

Děti na výletě rozšláply vosí hnízdo: Několik jich skončilo v nemocnici! (ilustrační foto)
Děti na výletě rozšláply vosí hnízdo: Několik jich skončilo v nemocnici! (ilustrační foto)  (Autor: ZZSHMP)
Autor: ČTK - 
7. září 2016
14:50

Pět dětí pobodaných vosami skončilo dnes před polednem v Novém Hrozenkově na Vsetínsku v péči záchranářů, dvě z nich ve vsetínské nemocnici. Děti, které byly na školním výletě, nešťastnou náhodou rozšláply vosí hnízdo, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Asi padesátka dětí s učiteli se pohybovala na území Chráněné krajinné oblasti Beskydy u Nového Hrozenkova v lokalitě Brodské. Vosy z rozšlápnutého hnízda na celou skupinu zaútočily a několik dětí a učitelů pobodaly. „U pěti dětí se po větším množství bodnutí projevily silné reakce, které si vyžádaly zásah záchranářů,“ uvedl Netopil.

Dodal, že tři z dětí byly následně ošetřeny ve zdravotním středisku v Novém Hrozenkově, dvě děti museli záchranáři transportovat do vsetínské nemocnice. Se svážením zraněných z hůře přístupného terénu před příjezdem hasičů pomáhali místní občané. Hasiči na místo vypravili několik terénních vozidel a pomohli záchranářům s naložením dětí do sanitek.

Podle Netopila v posledních týdnech ve Zlínském kraji přibylo výjezdů hasičů k likvidaci rojů bodavého hmyzu. „V měsíci srpnu vyjeli hasiči k 41 zásahům a od začátku září zasahovali už sedmnáctkrát. Všechny předchozí události, při kterých hasiči zasahovali, se obešly bez přímého napadení nebo zranění osob,“ dodal Netopil.

Přes letní prázdniny hasiči k rojům vos, včel či sršní vyjížděli celkem sedmašedesátkrát. Loňské léto bylo v tomto ohledu kvůli přetrvávajícímu tropickému počasí mnohem náročnější, hasiči ve Zlínském kraji totiž těchto zásahů zaznamenali 221.

bluedream ( 7. září 2016 18:00 )

Jo, to se mi taky jednou povedlo na vandru s kamarádkou na Brdech. To byl úprk. Ona jich schytala 7, já 5. Vypadaly jsme, jako když jsme vyloupily včelín.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání