Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrůza v dovolenkovém ráji Čechů: Muže usmrtili zabijácké sršně z Asie!

Autor: ran - 
27. května 2020
13:42

Romantická procházka po pláži měla tragickou dohru. Muže (†73) měl zničehonic napadnout roj rozzuřených sršní. Tragická událost se stala v přímořském městě Poioi v autonomní oblasti Galicie na severu Španělska. Ani přes snahu záchranářů, kteří se seniora údajně pokoušeli oživovat celých 45 minut, napadený nepřežil.  

Útok měl na svědomí asijský druh s odborným názvem Vespa velutina, v češtině nazývaný sršeň asijaká, který se od roku 2004 šíří Evropou. Má se za to, že byl toho roku na kontinent zavlečen spolu s dodávkou dekorativní keramiky z Číny. Černý pasažér přistál ve Francii, odkud se v dalších letech rozšířil do Německa, Velké Británie, Itálie, a nakonec zvládl doputovat přes Pyreneje i do Španělska. Očekává se, že letos se sršeň asijská objeví i v Česku!

U oběti sršního útoku na galicijské pláži se rozvinula vážná alergická reakce. Na pláž musel přiletět záchranářský vrtulník. Jeho posádce se však penzistu již zachránit nepodařilo. Jeho manželka je prý v pořádku.  

Sršně tohoto druh již v Evropě od roku 2004 ubodaly k smrti několik lidí. V Galicii je to za letošní květen dokonce již druhý smrtelný případ! Začátkem května totiž bodnutí sršně podlehl i včelař z galicijského hlavního města Santiaga de Compostela. Byl právě na cestě ke svým včelím úlům. 

Zatímco Evropu sužuje tento nevítaný sršní návštěvník, ve Spojených státech amerických si začátkem května 2020 vytáhli ještě kratší slámku. Tamní včelaři ve státě Washington na severozápadě země mají docela velký problém. Na jejich včelstva totiž začal dělat nájezdy největší zabiják mezi sršněmi, a to sršeň mandarínská, která je schopná vyhladit „na posezení“ klidně celé včelstvo.

Do Severní Ameriky se dostala také z Asie, ale je to trochu jiná liga než Vespa velutina. V Japonsku a Číně má totiž sršeň mandarínská na svědomí ročně až několik desítek lidských životů! 

almr ( 27. května 2020 15:16 )

Doufám,že neměl koronavirus jinak je to další oběť.

Zobrazit celou diskusi