Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fufi, který rozsápal Michala (†33), umíral 11 minut! První záběry policejního zásahu

Autor: sč, chal, dce - 
29. května 2019
14:42

Počátkem března usmrtil chovatele Michala P. (†33) ze Zděchova na Vsetínsku jeho lev Fufík (†8). Policie poté zastřelila jeho i mladou lvici Liuwu (†1,5). Ze záběrů kamer, které poskytla rodina, je patrné, že zvířata umírala řadu minut.

Nejen rodina, ale i lidé na sociálních sítích se domnívají, že lvy se mohli pokusit uspat. Hlavně lvici. „Celý zákrok byl velice nepodařený. Tušili jsme to hned, ale záběry z kamer nás v tom utvrdily. Policie použila naprosto nevhodnou munici a zbraň. Jako by člověka chtěli zabít pletací jehlicí. Napoprvé Liuwě, která tam byla v naprostém klidu, prostřelili krk a několik minut trpěla. Pak ji trefili do hlavy a v neskutečných křečích a bolestech umírala nejméně dvě minuty,“ řekl Blesku bratr mrtvého Michala, Tomáš (37).

Fufi byl zasažen třikrát, a než skonal, trvalo to 11 minut! „Pro ta zvířata to bylo kruté. Masakr. Přitom veterinář v rádiu tvrdil, že byla zabita na první výstřel a bez utrpení. A co je nepochopitelné, otec nabízel plány ubikace i online kamerový systém. Mohli vidět, co se uvnitř děje, rozložení zvířat, jak se chovají i jak je na tom Michal. Ale odmítli to a otce postavili za pásku a ještě ho hlídal policista,“ dodal Tomáš. Rovněž si myslí, že Liuwa se dala uspat. „Vždyť tam byly pevné kari sítě, přes které mohli střílet,“ pokračoval.

Policisté podle mluvčí Lenky Javorkové na místě postupovali v souladu se zákonem. U události byli i zdravotníci a odborníci ze zlínské zoo, kteří přijeli i s narkotizační puškou. Prvotním záměrem totiž podle Javorkové bylo šelmy uspat. „Po vyhodnocení situace a zvážení všech možných variant, jak bezpečně tento zákrok zvládnout, aby nedošlo k ohrožení dalších osob, rozhodl velitel zásahu v souladu s názory odborníků nebezpečná zvířata usmrtit. Do objektu nebylo možné bezpečně vstoupit a aplikovat uspávací střelu,“ uvedla Javorková již krátce po osudném zásahu.

„Při tomto zásahu nebylo shledáno žádné pochybení. Policisté postupovali podle zákona,“ řekla Blesku Javorková nyní.

Rodina si dále stojí zatím, že starosta nechal bez jejího svolení okamžitě odvézt zabité lvy do kafilerie. „Troufám si říct, že byli ukradeni a v kafilerii hned vyvrženi, což je nestandardní. Chtěli zjistit, zda je lvice březí? Ale proč i Fufiho? Nabízí se konspirativní teorie. Mohlo to být kvůli preparaci,“ míní bratr zabitého. Rodina podala podnět k prošetření celého zásahu na GIBS a zvažuje podněty i na konání osob, které byly zásahu přítomny.

"Podnět k prošetření zásahu jsme obdrželi, případ šetříme. Nicméně zatím jsme nezjistili žádný trestný čin, který by spáchal člen bezpečnostních složek," řekla Blesku mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Octomilka ( 21. srpna 2019 19:20 )

Neexistuje žádný důvod pro to,aby lidé v prozatímní roli jakési samozvané policie pro pořádek na zeměkouli brali život jiným tvorům, kteří mají stejné právo na život na této planetě stejně jako lidé a jednali přirozeně. Chovat divoké nedomestikované zvíře byla volba jedince, který na sebe při plnění svých tužeb vzal na sebe nejen riziko možné ztráty svého života,ale i zodpovědnost za životy jiných tvorů. Jeho smrt je smutná,ale nedává žádné právo jiným odstřelovat zvířata, která byla oplocená a jejich majitel sám dobrovolně a svéprávné vstoupil do jejich teritoria bez kontroly. Pokud nehrozil útěk lvů, mělo se nejprve řešit právo pozůstalých,jak se zvířaty chtějí naložit v souladu se zákonem na ochranu zvířat. Určitě se dala uspat a převézt do ZOO či jiného specializovaného zařízení, když už ne do rezervace. V neposlední řadě způsob nepřesné střelby je neadekvátní tomu,co by člověk se zbrojním průkazem,natož policista, měl ovládat! Majitel lvů, který je odňal z jejich přirozeného prostředí, umístil si je k domečku jako 2 pudly,sedl si k nim do teritoria zády...se sám vystavil nebezpečí. Když člověk spáchá sebevraždu léky, zneškodníte farmaceutickou společnost nebo doktora? Když nezvládne člověk řízení auta nějaké značky,vyhladíte továrnu a prodejce? Když se člověk upije k smrti,odstřelíte lihovar? Kdyby vás někdo vzal, zavřel někde v kleci,krmil,ale držel v zajetí,nikdy byste nebojovali o to se dostat na svobodu? Prosím přemýšlejte,než začnete psát,že zastřelit ta zvířata,byla jediná a správná volba. Lidi ničí planetu, ničí zdroje,jako bysme byli nesmrtelní. Vyvíjí se za miliony zbraně,jak nám prospějí???,ale jak pěstovat plodiny bez chemických látek a zvířata bez antibiotik a růstových hormonů, které do sebe pak ládujeme,to už neumíme nebo nechceme?

HledacPravdy ( 6. června 2019 16:46 )

Za pravdu se bije.

kryssa ( 30. května 2019 15:46 )

Můžeš opravovat co chceš ale svůj mozek neopravíš ....

kryssa ( 30. května 2019 15:43 )

Po smrti majitele byl problém s umístěním zvířat proto se debilní "koncilium" dohodlo na zabití. Všichni kdo se na tom podíleli budou mít problémy ve své hloupém životě a já jim to přeju. Smrt těch zvířat byla zbytečná. A o polici o té se nemusím ani zmiňovat takoví amatéři.

kryssa ( 30. května 2019 15:38 )

Ty jsi ale hlupák, víc snad nelze dodat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání