Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ředitel zoo nekompromisně: Michal (†33) si za smrt může sám, šelmy nemají chovat soukromníci

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
6. března 2019
05:30

Devítiletý lví samec v úterý ráno ve Zděchově na Vsetínsku napadl a usmrtil chovatele. Tragédie ihned rozvířila diskusi o chovu nebezpečných zvířat. Do ní přispěl v úterý v pořadu Epicentrum také Přemysl Rabas, odborník na na chov afrických zvířat. „Jsem přesvědčen o tom, že velké šelmy nepatří do soukromých rukou a že by je neměli soukromníci chovat,“ řekl ředitel Safari Parku Dvůr Králové Rabas. Pokud muž choval lvy načerno, je sám viníkem tragédie, je přesvědčen Rabas.

Devítiletý lví samec Fufi napadl a usmrtil Michala P. (33), jehož tělo našel ve výběhu jeho otec v úterý ráno. Podle dostupných informací samce i samici choval bez patřičných povolení, de facto načerno v neschváleném výběhu, který už v minulosti úřady nařídily zbourat. Chovu však nedokázaly ani přes opakovaně uložené pokuty zabránit. Policie po úterním neštěstí obě zvířata zastřelila.

Rabas naznačil, že k usmrcení obou lvů zřejmě byl dobrý důvod. Pouhé uspání mohlo být problematické, protože než by začalo anestetikum účinkovat, mohli být lev a lvice nebezpeční ještě pro další lidi. „Řada ochránců řekne: nemuseli přece zabíjet obě dvě ta zvířata. Ten viník je dneska mrtvý. To je ten chovatel. Ten vlastně způsobil, že situace se dostala až do této fáze, kdy nebylo zbytí,“ podotkl Rabas s tím, že on by nikoho za utracení zvířat v tomto případě neodsuzoval.

Bezzubá legislativa

Státní veterinární správa v minulosti chovatele několikrát pokutovala za neschválený chov lvů, ale marně. Úřady mají v takových případech právo zvířata chovaná bez povolení odebrat. Má to ale háček. „Problém v naší republice v dnešní době je, že vlastně není kam ta odebraná zvířata umístit. V zoologických zahradách není kapacita," vysvětlil ředitel královédvorské zoo. 

Šelmy útočily už v minulosti. Lev napadl ještě na Slovensku v roce 2012 chovatele, který s hlubokými tržnými ranami skončil v nemocnici. Život muži tehdy zachránila lvice, která od něj samce odehnala. Se samicí, kterou kromě Fufiho na Vsetínsku Michal P. choval, se ale loni v létě při jejím venčení zase střetl kolemjedoucí cyklista. I on utrpěl zranění.

oldriska ( 11. března 2019 14:25 )

je smutné co se stalo, ale ještě je smutnější byrokracie a bezohlednost okolí.....stalo se co se stalo, ale myslím si, že zbytečně byla utracena zvířata, hlavně lvice, která byla březí, v jiných článcích se píše jak bojují za dvě lvíčata a tady se zabíjí ještě nenarozený tvoreček, který za nic nemůže, copak se jim nemohla dát šance ?? co bylo tak nepřekonatelného, že nemohli dál žít ???? souhlasím, že by se měly zpřísnit pravidla pro chov takových zvířat, ale neměla by se trestat smrtí za blbost lidí !!!! a kdyby byli takový agresoři, zabili již dávno......proto se ptám PROČ museli zemřít a nestačí mi odpověď, že to mohlo být problematické...

jjjlll ( 7. března 2019 17:21 )

Klece nebyly dostatečně zabezpečené, hrozilo, že se lvice dostane ven dřív, než začne anestetikum působit. A pak, kam ty lvy měli dát? Kapacita zoologických zahrad je naplněná. Majitel si lvy neměl pořizovat. Souhlasím s tím, že by se chov divokých šelem v soukromí měl zakázat.

Faris ( 7. března 2019 10:34 )

“Pouhé uspání mohlo být problematické, protože než by začalo anestetikum účinkovat, mohli být lev a lvice nebezpeční ještě pro další lidi.” Co je tohle za ptákovinu. Pokud zvíře ještě nespí, je jasné že se k němu logicky nebudu Ještěd přibližovat. Pokud ano je to moje blboszt. Takže jinými slovy pane řediteli- než anestetikum nezačlo učinkovat nepřibližuju se. Je pohodlné tvrdit že k zabití zvířat byl dobrý důvod. Pochybuju o tom.

Faris ( 7. března 2019 10:16 )

Jestliže si po příjezdu pomoci už lev Michala nevšiml a Michal se nehýbal p, nereagoval (?) naprosto odsuzuju zabití lva a lvice namísto jejich upsání. V takovém případě byl prostor pro upsání. Někdo je možná i líný se tímhle procesem zabývat a tak bylo zabití zvířat “pohodlnější”.

anavi942 ( 6. března 2019 20:59 )

Po boji je každý generál.To je tady zase chytráků.Nesouhlasím ani s chovem v zoo, zvířata jsou chudáci jen kvůli naší potěše jsou zavřená na pár metrech, vidí to někdo???

Zobrazit celou diskusi