Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záchrana rozsápaného chovatele byla nutná: Fufík a Liuwa ale trpěli moc dlouho, říká expert

Autor: DH - 
30. května 2019
10:47

Rodina Michala P. (†33), kterého ve Zděchově na Vsetínsku zabil jeho lev Fufík (†8), zveřejnila první záběry z policejního zásahu, při němž přišel o život Fufík a lvice Liuwa (†1,5). Video vyvolalo řadu negativních reakcí. Zvířata totiž umírala mnoho minut v bolestech. Oslovený expert si na případ posvítil a jeho závěry budou pro mnohé možná překvapivé.

Zveřejnění záběrů posledních minut života lvů vyvolalo řadu negativních ohlasů nejen na sociálních sítích. Lidé se domnívali, že mohla být zvířata jen uspána. Především pak mladá lvice Liuwa. „Celý zákrok byl velice nepodařený. Tušili jsme to hned, ale záběry z kamer nás v tom utvrdily. Policie použila naprosto nevhodnou munici a zbraň,“ řekl Blesku bratr mrtvého chovatele Michala, Tomáš (37).

Člověk byl na prvním místě

Jiného názoru je ale policie. „Po vyhodnocení situace a zvážení všech možných variant, jak bezpečně tento zákrok zvládnout, aby nedošlo k ohrožení dalších osob, rozhodl velitel zásahu v souladu s názory odborníků nebezpečná zvířata usmrtit,“ řekla Blesku policejní mluvčí Lenka Javorková. S tou víceméně souhlasí i expert Blesku, zkušený myslivec Ludvík.

„Vzhledem k malé velikosti objektu a zhoršené možnosti úniku osoby může být imobilizace rozrušeného zvířete nebezpečná,“ potvrdil Blesku pan Ludvík. „V tomto případě došlo k bezprostřednímu ohrožení života zvířetem, tudíž usmrcení zvířete bylo lege artis a prvotní byla záchrana poraněného chovatele,“ doplnil myslivec.

Rána z milosti byla možná

Silná kritika rodiny ale také mířila proti dlouhému utrpení, jemuž byla zvířata vystavena. Podle Tomáše policie chybila i ve střelbě.Napoprvé Liuwě, která tam byla v naprostém klidu, prostřelili krk a několik minut trpěla. Pak ji trefili do hlavy a v neskutečných křečích a bolestech umírala nejméně dvě minuty,“ popsal krutou scénu Tomáš.

Samec lva na tom byl prý ještě hůř. Umíral údajně dlouhých 11 minut! „Pro ta zvířata to bylo kruté. Masakr. Přitom veterinář v rádiu tvrdil, že byla zabita na první výstřel a bez utrpení,“ povzdechl si Tomáš.

Video: Bezpečnostní kamery zachytily policejní zásah v kotcích lvů ve Zděchově.

Podobný pohled na věc sdílí s příbuzným zabitého chovatele zvířat i expert Blesku. „Vzhledem k počtu střelců před domkem mohla být použita další střela, a mohlo tak dojít ke zkrácení utrpení zvířete,“ domnívá se Ludvík.

Policie si i nadále stojí za názorem, že jednala v pořádku. „Při tomto zásahu nebylo shledáno žádné pochybení. Policisté postupovali podle zákona,“ uvedla Javorková. Rodina nesouhlasí a vyzvala k šetření Generální inspekci bezpečnostních sborů.

„Podnět k prošetření zásahu jsme obdrželi, případ šetříme. Nicméně zatím jsme nezjistili žádný trestný čin, který by spáchal člen bezpečnostních složek,“ sdělila Blesku mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Policisté museli jednat

Chovatel Michal (†33) přišel o život 5. března letošního roku v obci Zděchov na Vsetínsku, kde ho při krmení zabil jeho milovaný lev Fufík (†8). Muž u lvů ležel nějaký čas, než byl objeven a na místo přijela policie i zásahová jednotka.

Po zvážení všech okolností i přes nevoli otce zabitého muže, policisté obě zvířata usmrtili. Doufali, že Michal ještě žije. Případ otřásl celou Českou republikou a začaly také probíhat rozsáhlé prohlídky u chovatelů exotických zvířat, především velkých koček.

Ruth ( 3. června 2019 23:53 )

Ano, veterinář je měl uspat, ale nikdo nic nechtěl řešit. Jeden to hází na druhýho. Jsou to vrazi bezbranných zvířat, která vůbec nikoho neohrožovala, a byla zavřená v kleci. To je NEOMLUVITELNÉ !!! A bylo jasný, že nejde o tzv. záchranu majitele, ten byl dávno mrtev. A oni to velice dobře věděli, a nedbali proseb otce pana Michala! Jsou to jen výmluvy všech, co se na brutální vraždě lvů podíleli, lžou aby si zachránili svou vlastní kůži. Místní obyvatelé nejsou rádi, ale starosta Kocourek ten je rád! To byl jeho cíl! A teď má bobky, že se to řeší, tak se jen lže dál a dál, a zametá pod koberec. Bez povolení nechal bleskurychle lvy odvézt do kafilerie, ihned je vyvrhnout, k tomu neměl vůbec kompetenci, proč? Zametal od začátku stopy ...

anna1234 ( 30. května 2019 14:49 )

.. může mi být stokrát líto jak lvi dopadli, ale prvopočátek byl u jejich majitele, který nerespektoval předpisy a zákony k chovu šelem, byla jenom otázka času kdy se něco semele. Lev už jednou majitele napadl, lvice ohrožovala cyklistu, když byla na vodítku na vycházce!!! po vesnici, to je jenom co se psalo, je zřejmé, že majitel ohrožoval zvířaty okolí. A pokud je taková šelma v rukou šílence, je to tragedie a taky to tragicky dopadlo. Já být rodičem mrtvého chovatele, každý den bych děkovala, že se nestalo něco lidem z vesnice.

ivuska1 ( 30. května 2019 14:42 )

Strasne a jeste jednou STRASNE ! Takhle bezcitne zabijet zvirata je naprosto neomluvitelne ! Nelzete lidem , ze nemohla byt zvirata uspana ! Za toto by meli policajti, co tuto krutost udelali byt okamzite propusteni. Jak temhle lidem muzu verit, ze me budou chranit, kdyz beztreztne a bez nejake litosti ty zvirata zabili. Bylo mnoho reseni ty zvirata zachranit. Jsou to vrazi a ne policajti!

verka1 ( 30. května 2019 13:13 )

Jde vidět kdo pracuje u policie, střílet to neumí, když nemusí nedělají nic. Co na to ministr vnitra? Bude taky zametat podívat koberec?
Zvířata mel veterinář uspat. Ale místní obyvatelé jsou rádi že se zvířat zbavila.

email1 ( 30. května 2019 13:08 )

Tohle megahovado Blbejr už brzy přijde o možnost se prezentovat i na YouTube. Chce to jen nahlasovat jeho dementní videa na která koukají převážně stejní debi.lové jako je on sám. Tento sebestředný magor chce zaujmout za každou cenu i kdyby měl sežrat vlastní hov.na!Dement a skutečný psychopat je nebezpečný nejen sobě ale hlavně okolí a měl by být v kleci v Bohnicích! Prima je kretenoidni žumpa pokud tento lidský hnus vysílá v Prostreno, protože to není o vaření, ale o intrikach, pouze debilní šou. Hnus!Skřet musel bejt odpornej už jako parchant!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání