Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Konečně dobrá zpráva pro Terezu! Soud jí dal šanci na návrat do Česka

Autor: DH, ČTK - 
21. května 2019
12:23

Když si Tereza Hlůšková (23) vyslechla od pákistánského soudce verdikt, který ji poslal za mříže na osm let a osm měsíců, propukla v pláč. Proces pro ni dle jejího názoru dopadl špatně. Někteří odborníci jsou ale jiného názoru a Tereza by se měla spíše radovat. U nás by jí totiž za pašování devíti kilogramů heroinu čekal velice podobný osud. A právě to podle odborníků může pomoci při vydání do Česka.

O určité stejné podobě trestů za pašování drog v České republice a Pákistánu informoval server Hlídací pes. „V obecné rovině může být ta ekvivalence sankce odsouzené Češce v Pákistánu ku prospěchu,“ řekl pro web advokát Pavel Uhl. Ten své tvrzení staví na domněnkách, že by při dohodě u vydávání nemusela mít pákistánská strana strach o dodržování a vykonávání pašeraččina rozsudku.

Fotogalerie Terezu nemilosrdně odsoudili 173 fotografií

Uhl navíc přináší i další pohled na proces. „Celou tu kauzu vidím jako obecně dobrou zprávu. Občanka ČR spáchala trestný čin v zahraničí, dostalo se jí zjevně spravedlivého procesu, který vygeneroval stejný trest jako české soudy,“ uvedl zkušený advokát.

Vydávání je na mrtvém bodě

Podle uvedených informací se tak zdá, že vydání české pašeračky drog Terezy Hlůškové nic nebrání. Opak je ale pravdou. Z české strany sice určitá iniciativa vzešla už krátce po zadržení rodačky z Uherského Hradiště, ale zůstala bez odezvy. Dlouhý půlrok se nic nedělo. Ke schůzce mezi státními orgány došlo až díky českému velvyslanectví v Islámábádu. Společná dohoda z ní ale stejně nevzešla. České ministerstvo spravedlnosti však boj nevzdalo. „Jsme připraveni nadále činit veškeré možné kroky k tomu, aby smlouva mezi Českou republikou a Pákistánem o předávání odsouzených byla sjednána,“ řekla webu Hlídací pes mluvčí ministerstva Lucie Machálková.

Na verdikt čekala přes rok

Pákistánští celníci mladou ženu zadrželi loni 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se chystala pokračovat do Irska. Média původně uváděla, že vezla devět kilogramů drogy, v době závěrečného soudního stání některá psala, že šlo o osm a půl kilogramu heroinu.

Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (24,5 milionu Kč).

Do březnového rozsudku se proces s českou občankou v Láhauru vlekl více než rok a provázely ho četné odklady.

Makusanys ( 22. května 2019 23:24 )

Česko nemá s Pákistánem dohodu o předávání vězňů.A nejspíš ani mít nebude.Odvolala se,napaří ji ještě vic.Takze článek o ničem,až ji budete poustet,napište.Tak clankum budoucím zdar ta asi 8 let

havran2 ( 22. května 2019 13:58 )

Který vůl se o to přičiní ? Potom to tady nezapomeňte napsat ! ! !

nilud ( 22. května 2019 13:03 )

Tak se pracujcí připravte,budete ji 8 let živit,pokud ji někdo nedá milost.

piskuntalek1 ( 22. května 2019 11:28 )

Místo trestu české lázně, to je opravdu poučné !!!! Výsměch všem zničeným rodinám narkomanů, za vzorné chování může za tři roky vysmátá vyrazit znova.
A všichni to zaplatíme !!!!!!!!!

vaclav ( 22. května 2019 11:11 )

Radši bych ty peníze daňových poplatníků které jdou na její záchranu a převoz do ČR dal na vozíčky pro děti aby se nemusela sbírat víčka a podobně.Chtěla zbohatnout a bohužel jí to nevyšlo.Tady by jí za chvilku pustili a ona by se jen smála.Zásadně nesouhlasím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání