Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pavlovi dali při transfuzi v nemocnici špatnou krev: Zemřel!

Pavel (†51) zemřel pár týdnů po transfuzi krve špatné skupiny. (Ilustrační foto)
Pavel (†51) zemřel pár týdnů po transfuzi krve špatné skupiny. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: chal - 
21. května 2019
11:46

Tři zaměstnanci Univerzitní nemocnice Louise Pasteura dostali vyhazov poté, co pacient Pavel P. (†51) dostal transfuzi krve jiné skupiny. Muž po několika týdnech zemřel. Případem se zabývá policie.

Pavel P. byl hospitalizován v Univerzitní nemocnici Louise Pasteura v Košicích se zápalem plic a podstoupil operaci, při které mu z nich lékaři odsáli vodu. Padesátník při zákroku ztratil hodně krve, a tak musel dostat transfuzi. V tu chvíli došlo k fatálnímu omylu. Pavel dostal místo své krevní skupiny 0+ krev skupiny B+. Muž několik týdnů po podání transfuze zemřel.

Jeho dcera Petra o případu hovořila se serverem TVNoviny.sk. Otci prý po transfuzi začaly selhávat orgány. Personál nemocnice ho proto přemístil na ARO, odkud se po zlepšení stavu vrátil na chirurgii. Tam mu ale selhala játra, což je také oficiální důvod smrti.

Transfuzní komise košické nemocnice věc označila jako selhání a pochybení ošetřujících lékařů. Ti totiž před transfuzí buď neprovedli takzvaný bedside test, který zjišťuje krevní skupinu pacienta, nebo ho špatně vyhodnotili.

Zatím není jasné, jestli pacient zemřel v přímé souvislosti s chybnou transfuzí, tři zaměstnanci nemocnice ale v souvislosti s případem už dostali výpověď. Nemocnice dál přehodnotila některé postupy a zpřísnila bezpečnostní opatření. 

„Ověřit krevní skupinu pacienta bezprostředně před transfuzí je povinností lékaře,“ stojí ve zprávě transfuzní komise, jejíž plné znění má server TVNoviny.sk k dispozici.

„Vyjadřujeme hlubokou lítost nad daným případem a touto cestou se omlouváme. Přeškolili jsme transfuzní lékaře a sestry v oblasti zásad správné praxe odběru a označování vzorků, změnili jsme povinnost archivování bedside testů. Uvedeného případu je nám nesmírně líto,“ sdělila mluvčí nemocnice Ivana Stašková.

Případem se zabývají Úřad pro dohled nad lékařskou péčí i policisté. „Není vyloučené, že po ukončení dokazování může dojít v uvedené věci ke změně právní kvalifikace,“ informovala slovenská policie.

verka1 ( 21. května 2019 15:07 )

Až bude schválená eutanazie tak budou lékaři vykrikovat, že chtěl zemřít. Lékaři budou "krytí" a nic se jim nestane.
Tento pán zbytečně zemřel. Nemocnice by měla dát odškodnění mimosoudní.

alter012 ( 21. května 2019 11:59 )

Na konci snaženia je vždy človek ! Veď aj ten Úrad na dohľad "niečoho" ...mu poslal doporučený dopis aby sa k liečbe vyjadril ! to bol chudák už týždeň po smrti !
Pri tom nemocnica to chcela ututlať , rýchlo poprepúšťala nejakých ludí a bolo po probléme !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání