Hasit pomáhal i vrtulník s bambi vakem. Prostor požářiště monitorovaly drony. Dvě hlavní ohniska byla kolem kóty 402 a v okolí pramene Boleveckého potoka. Hasiči na místě zůstali celou noc, směny se vystřídaly v úterý ráno.

„Občas se požár lokálně objevuje na různých místech, nicméně je lokalizován. Na místě máme 13 jednotek a prohašuje se hrabanka do hloubky. Zatím nevíme, jak dlouho to ještě bude trvat,“ popsal v úterý dopoledne mluvčí hasičů Petr Poncar.

Kvůli požáru vyhlásili v pondělí hasiči třetí stupeň požárního poplachu a žádali turisty a cyklisty, aby se nepohybovali po cyklostezkách a pěších trasách v lese pod vrchem Krkavec. 

Hasičům překáželi čumilové

„Je tu mnoho neukázněných čumilů, kteří si to fotí a natáčejí a komplikují zásah,“ řekl Poncar. Místo se totiž nedalo nijak uzavřít, lokalita je protkaná cyklostezkami.

Při požáru se nikdo nezranil, obyvatelé Chotíkova ale museli zavírat okna. „Máme uzavřenou jednu místní komunikaci na naše dva nové satelity Ovčín a Štuperk, protože tam projíždějí hasičské vozy. Vyhlásila jsem opakovaně rozhlasem, aby občané dbali zvýšené opatrnosti,“ řekla v pondělí v podvečer starostka Chotíkova Eva Hirschfeldová.

Požár zachvátil plochu o rozloze šesti hektarů, odhadovaná škoda je 900 tisíc korun. Třetí požární poplachový stupeň bývá vyhlašován u požárů do kilometru čtverečního. V České republice platí výstraha meteorologů před požáry kvůli suchému a teplému počasí.

VIDEO: Požár lesa pohledem termokamery.


Fotogalerie
13 fotografií