Požár zatím z neznámých příčin zachvátil v pátek kolem poledne lesy ve skalách nad Vltavou - přímo u železniční trati mezi Roztoky u Prahy a Libčicemi nad Vltavou. Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody hořela plocha o rozloze 500 krát 100 metrů. „Vyhlásili jsme třetí stupeň poplachu. Hoří ve velice těžko přístupném terénu, proto jsme nasadili také vrtulník. Požár hasí také dvě lezecké skupiny, na místě je 14 jednotek,“ řekl pro Blesk.cz v pátek kolem třetí hodiny Svoboda. Vrtulník mohl nabírat vodu přímo z Vltavy. Po 16.30 v pátek odpoledne byl už požár pod kontrolou, vrtulník odletěl zhruba v 17.30. Hasiči však zůstávali.

V sobotu na místo dohlížely dvě desítky hasičů, protože stále platil první poplachový stupeň. Okolí do 17 hodin odpoledne prohledávali speciálními termokamerami a pátrali po skrytých ohniscích. Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody nevznikla žádná škoda a nikdo nebyl zraněn, proto se případem nebude zabývat vyšetřovatel.

Omezení na trati

Vlaky mezi Kralupy nad Vltavou a holešovickým nádražím kvůli požáru nejezdily. „V úseku Kralupy n.Vlt. - Praha Holešovice a zpět je zavedena přímá kyvadlová náhradní autobusová doprava s velmi omezenou kapacitou. Ostatní stanice a zastávky nebudou obsluhovány,“ informovala na webu Pražská integrovaná doprava. Uzavřena byla i cyklostezka, jež podél Vltavy vede. Provoz vlaků byl obnoven po sedmé hodině večer. 

S požáry bojovali středočeští hasiči také ve čtvrtek - celkem vyjížděli k více než 20 požárům trávy či lesa. Nejvíce událostí hasiči dostali nahlášeno odpoledne, hašení často komplikoval špatně přístupný terén a mnohdy také vítr. U čtyř požárů hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu ze čtyř možných.

Fotogalerie
3 fotografie