Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zničená Tereza: Po převozu do nového vězení skončila u lékaře

Autor: ČTK, dce - 
20. března 2019
17:47

Pákistánský soud ve středu poslal na osm let a osm měsíců do vězení Češku Terezu Hlůškovou (22), kterou loni v lednu na letišti chytili s devíti kily heroinu v kufru. Terezu přísný rozsudek hodně vzal, v soudní síni zkolabovala a pak ještě dlouho plakala. Později byla převezena do vězení do nové cely. Nejdřív ale skončila u lékaře!

Zdrcující rozsudek Tereza zjevně nečekala - stále si představovala, že bude již brzy sedět v letadle směr Česká republika. Soudce ale udělal jejím snům přítrž a poslal ji na osm let a osm měsíců do vězení za pašování drog.

Celý svět oblétly fotografie uplakané Terezy, která ovšem mezi hysterickými záchvaty dokázala tvrdit, že bude brzy volná. „Doufám ve spravedlnost, jsem nevinná,“ opakovala s přesvědčením v hlase.

Nikoho ale neobměkčila, a tak putovala rovnou do vězeňské dodávky, která se s ní vydala do vězení Koh Lakhpat. Právě zde Tereza seděla celý rok a tři měsíce od zadržení. Nyní ale byla přesunuta na novou celu v ženské části věznice.

Předtím ale musela být prohlédnuta vězeňským lékařem. "Zkontroloval jí krevní tlak, cukr a udělal i další testy. Všechny byly v normě," řekl Blesku místní reportér Alí Aršád.

Že na Terezu dávají velký pozor a bojí se o její zdraví, potvrzuje i fakt, že jí už minulý týden sebrali velkou část osobních věcí včetně příborů, zrcátka, či některých kusů oblečení. Báli se totiž, aby si Češka neublížila...

Nyní 22letá Češka dostala kromě trestu odnětí svobody také pokutu 113.000 pákistánských rupií (asi 18.200 Kč). Kromě Terezy byl obžalován ještě jeden muž, který není z České republiky a kterého soud zprostil viny.

Pákistánští celníci zadrželi dívku loni 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se chystala pokračovat do Irska. Celníci našli v jejím kufru téměř devět kilo heroinu.

Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint ve středu napsal, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (24 milionů Kč).

Osobám, které jsou usvědčeny z pašování více než deseti kilogramů drog, hrozí v Pákistánu doživotní vězení či trest smrti. Ten se ale podle dřívějších vyjádření české diplomacie zpravidla neuplatňuje vůči cizincům. Za pašování méně než deseti kilogramů narkotik je v zemi až desetiletý trest vězení.

České konzulární statistiky uvádějí, že loni bylo v zahraničí ve vazbě či výkonu trestu 943 občanů České republiky, z toho 111 za drogové delikty.

"Pokud odsouzená požádá o předání k výkonu trestu do vlasti, pak Česká republika učiní všechny nezbytné kroky, aby se takové předání mohlo uskutečnit," řekl zástupce ředitele tiskového odboru Černínského paláce Robert Řehák.

V současné době však Praha nemá s Islámábádem uzavřenou smlouvu o předávání vězňů, kterou Pákistán podle svého právního řádu potřebuje. Česko s Pákistánci o takové dohodě jedná.

 

janejaneja ( 21. března 2019 11:40 )

fido2: Přesně tak. Nikdo jim ty drogy nenutí.

Zdenek Stipsky ( 21. března 2019 08:56 )

Ona si to neodsedi.CR se postara,ale bude to trvat.

y1xcvbnm ( 21. března 2019 03:05 )

111 osob z Čech je po celém světě ve vězení, vazbě a nikdo nikoho nikdy neviděl , jen jí pořád propagují , čím si to zasloužila???? Celé ministerstvo se teď bude snažit ..........

smradlavamakrela ( 20. března 2019 23:11 )

Dostala co si zasouložila.

smradlavamakrela ( 20. března 2019 23:08 )

Celý svět na ni Sé Re.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání