Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Pašeračka“ Tereza možná přijde o obhájce: Vydírání po zdrcujícím rozsudku

Aktualizováno -
20. března 2019
19:19
Autor: chal - 
20. března 2019
17:38

Soudce Šahzád Raza ve středu Terezu Hlůškovou (22) nešetřil a nepravomocně ji poslal na osm let a osm měsíců do vězení. Rozsudek údajnou pašeračku naprosto zdrtil. Tereza má teď 30 dnů na to, aby se proti rozsudku odvolala k Vrchnímu soudu. Má to však háček. Zatím není jasné, kdo ji bude zastupovat. Dosavadní obhájce Asghar Dogar po prohraném soudu naznačil, že další služby neposkytne jen tak...

Když Tereza uslyšela verdikt „odnětí svobody na osm let a osm měsíců“, propukla v hysterický, nezastavitelný pláč. V tu chvíli se jí zhroutil svět. Před soudem skoro vždy působila velice suverénně, jako kdyby si snad možnost odsouzení ani nepřipouštěla.

Jenže rozsudek soudce Šahzáda Razy byl zdrcující. Tereza sice mohla dostat až deset let, navíc si z trestu už jeden rok a dva měsíce odseděla ve vazbě, ale vidina sedmi let v pákistánském vězení stejně není nic příjemného. Fakt, že se mladá Češka po středečním stání málem zhroutila, je tak víc než pochopitelný.

Tereza by ale neměla skládat zbraně, ještě existuje šance, že do vězení nebude muset. „Proti rozsudku je možné podat odvolání k Vrchnímu soudu v Láhauru,“ řekl Blesku mluvčí Ministerstva zahraničních věcí České republiky Robert Řehák. Na odvolání má Tereza 30 dnů. Tento krok se jeví jako velmi pravděpodobný, zatím ale není zcela jisté, kdo by zadržovanou Češku před Vrchním soudem hájil.

Její dosavadní advokát Asghar Dogar se k situaci vyjádřil pro pákistánského novináře Alí Aršáda poměrně nejasně. „Odvolání podám, až mi Tereza zaplatí. Pokud bude mít o mé služby ještě zájem, “ sdělil Dogar. Naznačila mu Tereza, že když u soudu neuspěje, bude si hledat nového advokáta? Podle mediální agentury AP advokát veřejnosti řekl, že se Tereza odvolá, detaily jim ale nesdělil...

"Zítra podáme odvolání proti tomuto rozhodnutí, protože jsem si jistý, že máme velmi silné argumenty a doufejme, dá-li Bůh od Nejvyššího soudu uslyšíme osvobozující rozsudek," řekl Dogar médiím podle FTV Prima.

Asghar Dogar začal Terezu hájit v dubnu roku 2018, kdy vyhodila svého dosavadního advokáta. Jelikož je Terezin případ velice medializovaný a Asghar si na něm udělal jméno, dal Češce 50% slevu na své služby.

Dogar postavil obhajobu na argumentu, že kufr, ze kterého celníci loni v lednu vytáhli téměř devět kilogramů heroinu, vůbec nepatřil jeho klientce. Soudce Dogarovi podle všeho neuvěřil, Tereze vyměřil dlouhých osm let a osm měsíců těžkého žaláře.

Pokud se Češka neodvolá nebo pokud tento krok nebude úspěšný, zbude jí ještě jedna možnost, jak se vyhnout výkonu trestu v muslimské zemi. „Pokud si odsouzená Češka požádá u pákistánských úřadů o předání k výkonu trestu do ČR, pak Česká republika podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby mohla být k trestu do České republiky předána,“ sdělil Blesku Robert Řehák.

Celníci zadrželi Terezu loni 10. ledna na mezinárodním letišti v Láhauru a obvinili ji z pokusu o pašování téměř devíti kilogramů heroinu. Drogu celní úředníci vytáhli z kufru, který podle nich patřil Tereze.

Češka veškerá obvinění od začátku odmítala. Soudce Šahzád Raza ji po roce a dvou měsících, které strávila ve vazbě, odsoudil k osmi letům a osmi měsícům za mřížemi. Kromě toho odsouzené napařil pokutu 113 tisíc pákistánských rupií (18 tisíc korun).

xcarodejka ( 22. března 2019 13:14 )

Ztratil zájem, jelikož se mu nemůže "odvděčit v dohledné době", ale případně jednou, až bude vypadat asi jinak. Jinak, ona zjevně lhala, stále měnila vyjádření. Už na tom prvním videu, když řekla, že to je aqsi sůl.... neřekla,že to není její zavazadlo. Za chybse vždy v životě platí. Vydělávala si ve Švýcarřsku jako "společnice", tak jí to mohlo stačit. To je ta nešťastná hamižnsot některých lidí.....

kuropatka ( 22. března 2019 03:45 )

Pořád o tom přemýšlím a nedá se to ani zcela odsoudit ani zcela obhájit Ona ma placnu procento viny Ostatních 99 jde na pestitele obchodníky distributory s šéfy klanů A až vyleze tak budou chtít po ni uhradit cenu zásilky A oni si těch 8 let pockaji a pak ji stejně mohou zavraždit

MonnySa ( 21. března 2019 17:15 )

Spíš bych to pochopila tak, že ona vydírala jeho, že jestli nevyhraje, najde si jiného advokáta ;)

Zdenka Jurkov ( 21. března 2019 10:08 )

Jen ať si odsedí co má Proč by měl prezident něco platit? Ona by se rozdělila z tučného zisku za drogy???

mbmb ( 21. března 2019 09:39 )

A prezident zaplati jak za HANCU A TONCU z nasich penez

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání