Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Naděje pro Terezu: Pákistánští celníci udělali zásadní chybu!

Autor: lnm - 
28. listopadu 2018
05:01

Našli u ní drogy, ale nezacházeli s nimi, jak měli! Celníci, kteří v lednu zadrželi českou »pašeračku«, podle všeho pochybili. Obhájce Terezy H. má tak v rukou velký trumf. Pomůže Češce dostat se na svobodu?

V protokolech Terezina případu je uvedeno, že u ní bylo nalezeno 8.7 kilogramů heroinu (na některých místech spisu se uvádí 8.5 kg). Ten celníci poslali k analýze do laboratoře s několikadenním zpožděním, zřejmě kvůli dohadům o to, kdo bude kauzu vůbec vyšetřovat.

Podle pákistánského právníka Gull Hassan Khana, který je s případem zadržené Češky dobře seznámen, však při odesílání vzorku zásadně pochybili. "Poslali otestovat pouze 5 gramů. Podle pokynů Nejvyššího soudu je ale nutné analyzovat 5 gramů na každý kilogram drogy, měli tedy odeslat 45 gramů," vysvětlil advokát, podle nějž mnoho odsouzených s touto námitkou u Nejvyššího soudu uspělo při odvolání.

Video  Šok a slzy: Uniklo video ze zadržení Terezy v Pákistánu. Celníci tahají drogy z kufru  - youtube.com
Video se připravuje ...

To však není jediný problém v souvislosti se zadrženými drogami, které podle Khana musí obžaloba řešit. Celníci pochybili podle něj také v tom, jak drogy vážili. "Laboratoř po převážení došla k menší hmotnosti. Sám jsem řešil podobný případ, kdy se pak musela na základě toho přepočítat i původní celková váha zadržené drogy a klienta se pak týkala mnohem nižší trestní sazba," uvedl Khan. 

Tereze H. hrozí Pákistánu za pašování drog vysoký trest. Podle pákistánského právníka by se v případě odsouzení měl pohybovat v rozmezí od šesti do patnácti let. Češka měla "štěstí", že množství heroinu nepřekročilo 10 kilogramů, v takovém případě by jí totiž mohlo hrozit až doživotí, a to i přesto že je cizinka.

Zdá se tedy, že naděje Češky na propuštění, o kterých mluvila v několika vzkazech domů, které poslala prostřednictvím Blesku, nemusejí být liché. Za pašování devíti kilogramů heroinu by jí přitom hrozil vysoký trest, který by si za stávajících podmínek musela odsedět v Pákistánu. Česká republika totiž s touto zemí stále nemá dohodu o vydávání vězňů.

 

Video  Drsný výslech Terezy (21), která pašovala 9 kilo heroinu: Ježiš, on mě zabije, naříkala blondýnka  - youtube.com
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání