Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pašeračka Tereza píše z vězení: Dojemný vzkaz domů!

Autor: Lucie Šulcová - 
14. května 2018
05:02

Je to jen jedna z mnoha životních překážek, i když je z těch těžších! Tak popisuje svou situaci Češka Tereza H. (22), která už čtvrtý měsíc čeká na rozhodnutí pákistánského soudu o svém osudu. Za pašování devíti kilo heroinu jí totiž hrozí vysoký trest. Z vězení napsala Blesku dopis a připojila i vzkaz pro své blízké i ty, kteří ji odsuzují.

Tereza v dopise popsala, jak pobyt za mřížemi snáší. "Ve vězení to zvládám docela dobře, ale to jen díky mé silné povaze. Ač mi je teprve dvaadvacet let, tak jsem v životě prošla už přes mnoho překážek. Toto je jedna z těch těžších, ale nic netrvá věčně," napsala v úvodu.

Přestože se snaží situaci snášet statečně, přiznala, že bojuje se zdravotními problémy. Jde o bolesti břicha, kterými ale trpí dlouhodobě po operaci střev, a také alergii na slunce. Se spoluvězeňkyněmi se prý příliš nestýká, většinu času tráví na své cele, kde hraje karty nebo čte anglické knihy.

Z jejího dopisu je zřejmé, že ji trápí, jak o ní doma smyšlí. "Do České republiky bych chtěla vzkázat jediné - Je mi líto, že si o mně lidé myslí samé špatné věci. Ti, co mě znají, dobře ví, že nejsem krminálník, ani zlý člověk. Jen jsem prostě byla v nesprávný čas na nesprávném místě!" napsala Blesku.

Špatně pochopitelně nese také odloučení od svých blízkých. "Neumím slovy vyjádřit, jak mi chybí rodina, přátelé a Česká republika," uvedla závěrem. 

Omlouvá se za češtinu

Z Terezina dopisu také vyplývá, že jí schází i komunikace v mateřštině. "Omluvte mé chyby – už je to nějaký ten pátek, co nemluvím česky," napsala. Jediný kontakt s rodným jazykem má totiž prostřednictvím úředníka české ambasády, který se účastní většiny soudních jednání a předává jí vzkazy od rodiny.

Jak rozhovor s Terezou H. vznikal?

Tereza nesmí v láhaurské věznici dostávat poštu a s rodinou komunikuje jen prostřednictví ambasády. Blesku se však podařilo spojit s advokátem Gull Hassanem Khanem, který ji sice nezastupuje, měl ale možnost se s ní několikrát setkat, když čekala v soudní budově na své slyšení.

Mohl jí tak předat otázky a o týden později převzít Terezinu odpověď. "Jsem moc ráda, že se ozval někdo z českých médií. Po tom, co jsem si přečetla některé příspěvky na internetu, tzv. o mně beze mě, jsem se sama chtěla spojit s ČR a uvést vše na pravou míru," vzkázala Češka.

Tereza H. obviněná z pašování heroinu napsala Blesku z vězení dopis Tereza H. obviněná z pašování heroinu napsala Blesku z vězení dopis | Archiv Blesku

První část Terezina dopisu ČTĚTE ZDE››

Druhou část Terezina dopisu ČTĚTE ZDE››

Třetí část Terezina dopisu ČTĚTE ZDE››

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání