Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pašeračka Tereza píše z vězení: Má zdravotní potíže, ale splnili jí speciální požadavek!

Video se připravuje ...
Autor: Lucie Šulcová - 
12. května 2018
05:01

Jsem silná a zvládnu to! Tereza H. obviněná z pašování devíti kilo heroinu napsala z pákistánského kriminálu Blesku dopis, ve kterém popisuje svou současnou situaci a pocity. I když se snaží si nestěžovat, přiznala, že má občas zdravotní potíže.

Že Tereza není v nejlepším zdravotním stavu, potvrdila její maminka. "Terezka prodělala v sedmnácti letech operaci, kdy jí vzali preventivně slepé střevo. Žádná jiná příčina bolesti nebyla nalezena. Dva roky nato absolvovala další operaci, při které jí odebrali kus střeva," uvedla pro časopis Reflex.

Problémy se zažíváním ji podle všeho trápí i v pákistánské věznici. "Po zdravotní stránce jsem na tom relativně dobře. Sem tam nějaká ta bolest břicha, ale to u mě není nic nového," napsala totiž Blesku.

Ve věznici Kot Lakhpat na její potíže ale berou ohledy a vyhověli jejímu přání. "Co se týče jídla - je ostré a tak mi vaří odděleně - bez koření," vysvětlila.

Video  Tereza H. obviněná z pašování heroinu napsala Blesku z vězení dopis  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jídelníček arozhodně není nijak bohatý. Nezdá se ale, že by Češka měla obavy z toho, že kvůli nadměrné konzumaci chleba přibere, jak tvrdil její bývalý právník Jawad Zafar. "Denně máme jen fazole, hrách nebo čočku. Není to zrovna plnohodnotná strava, ale uvědomuji si, že jsem v pákistánské věznici a ne v pětihvězdičkovém hotelu v Paříži," vysvětluje v dopise Tereza.

Krom zažívání ji ale trápí i jiné zdravotní potíže. "Začíná se u mě projevovat alergie na slunce, které »paří jako prase«," uvedla. Na příšerné vedro si podle ambasády stěžuje už několik týdnů. 

Nejhorší je ale podle ní psychická stránka. "Je to vše hodně těžké, ale to pochopí jen ten, kdo si tímto vším také prošel. Pan Jiří Kajínek by mohl vyprávět. :(," napsala Tereza.

Tereza H. obviněná z pašování heroinu napsala Blesku z vězení dopis Tereza H. obviněná z pašování heroinu napsala Blesku z vězení dopis | Archiv Blesku

Jak rozhovor s Terezou H. vznikal? 

Tereza nesmí v láhaurské věznici dostávat poštu a s rodinou komunikuje jen prostřednictví ambasády. Blesku se však podařilo spojit s advokátem Gull Hassanem Khanem, který ji sice nezastupuje, měl ale možnost se s ní několikrát setkat, když čekala v soudní budově na své slyšení. Mohl jí tak předat otázky a o týden později převzít Terezinu odpověď. 

"Jsem moc ráda, že se ozval někdo z českých médií. Po tom, co jsem si přečetla některé příspěvky na internetu, tzv. o mně beze mě, jsem se sama chtěla spojit s ČR a uvést vše na pravou míru," vzkázala Češka.

První část čtyřstránkového dopisu Terezy H. ČTĚTE ZDE››

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání