Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud s pašeračkou Terezou: Kdo proti ní bude svědčit a jaké jsou důkazy?

  • Autor: T. Koníček,L. Šulcová - 
    16. 5. 2018
    05:00

    Našli jí v kufru devět kilogramů heroinu! Češka Tereza H. má pákistánskému soudu, který ji soudí za pašování drog, rozhodně co vysvětlovat. Ten zatím vyslechl pouze dva celníky, kteří byli přítomni jejímu zadržení. Kdo ale přijde na řadu dál a jaké mají proti ní důkazy?

  • 1.Celníci

    Soudce Shahid Bashir v případu jako první předvolal celníky, kteří byli přítomni Terezinu zadržení. Ti se k soudu nejprve nedostavili, soudce jim tak musel pohrozit zatykačem. Minulý týden tak byli konečně vyslechnuti dva, ve středu 16. května by měli přijít na řadu další tři.

  • 2.Další svědci

    Proti Tereze ale nebudou svědčit jen zástupci celní správy. Policisté podle informací Blesku vyslýchali také lidi ze sousedství domu, v němž Tereza přebývala během svého pobytu. Muž přezdívaný Sunny, který jí bydlení zajišťoval, je dokonce jedním ze zadržených. Svědci mají doložit, s kým se Tereza stýkala, jak dlouho zde bydlela a podobně.

  • 3.Záznam výslechu

    Patrně nejdůležitějším důkazem, krom samotných drog, je v případu video záznam zachycující Terezu po zadržení. Dívka se při výslechu rozpovídala o tom, jaké věci z Pákistánu převážela.

    "Poprvé mi dali do kufru tři nějaké sošky, že jsou to dárky. Nevěděla jsem, že tam něco je. Podruhé už jsem to věděla, ale měla to být tráva. Potřetí a počtvrté už mi vyhrožovali. Řekli ale, že to je něco, z čeho se drogy teprve udělají, ne, že to je heroin. Ani že je toho tolik,“ říká na videu.

    Celníkům také nabízí, že v telefonu najde fotografii "muže z Anglie", se kterým byla v kontaktu. 

    Nyní však Tereza jakýkoli podíl na pašování drog u soudu popírá, je proto otázka, jak zmíněné video vysvětlí.

  • 4.Telefon

    Podle informací ministerstva zahraničí Tereza s vyšetřovateli od počátku spolupracovala. V případu jsou spolu s ní obviněni další čtyři lidé, ke kterým je dovedla. Řadu informací přitom policisté podle pákistánských médií získali z jejího telefonu. K dopadení hlavních dvou bossů celého gangu, Tárika a Haroona, to ale nestačilo. Oba jsou zatím na útěku.

  • 5.Pas

    Tereza byla podle svých známých v Pákistánu už mnohokrát. Je tak otázkou, zda jako důkaz proti ní neposlouží i záznamy v jejím cestovním pasu. Velmi podezřelé je například její poslední vízum, které bylo vystavené za účelem rodinné návštěvy. Češka přitom tvrdila, že v Pákistánu pracovala jako fotomodelka.

    VIDEO: Tereza a její dopis

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání