Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

V děcáku nehlídali svěřence: Tři chlapci zneužili dívku (10)

Ilustrační foto. V dětském domově v Hrochově Týnci zneužili tři chlapci desetiletou holčičku
Ilustrační foto. V dětském domově v Hrochově Týnci zneužili tři chlapci desetiletou holčičku  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Jitka Pecharová - 
13. dubna 2012
17:55

K sexu došlo mezi nezletilými svěřenci v dětském domově v Hrochově Týnci. Tři chovanci (10, 11 a 15) tam zneužili retardovanou dívku Sandru (10). Stalo se to už v roce 2007, ale vzhledem k věku dětí se případ neměl dostat na veřejnost. Na povrch vyplul až teď, kdy však není stále dořešen. Dnes skoro 15letá dívka, která je dál v ústavní péči, žádá v zastoupení svého otce odškodnění.

Případ se odehrál v zámeckém parku při odloučeném léčebném oddělení ústavu v Přestavlkách. Svěřenkyně ústavu, která má vadu řeči, poruchy chování a lehkou mentální retardaci, v něm byla ráno s třemi chovanci bez dozoru. Kluci toho využili a dle dívky s ní opakovaně souložili.

Policie uzavřela, že došlo k pohlavnímu zneužití dívky, ale vzhledem k nízkému věku chovanců šel před soud jen jeden hoch. Pracovníci ústavu stíháni nebyli. „Chlapec byl uznán vinným, ale nebyl potrestán s tím, že samotné řízení bylo dostačujícím postihem,“ uvedla soudkyně hradeckého krajského soudu Věra Adámková, která řeší v neveřejném jednání občanskoprávní spor právníka dívky s ústavem.

Po děcáku původně žádal omluvu a jeden miliónu korun, který pak snížil na 300 tisíc. Soudy již rozhodly, že došlo k porušení práva na ochranu osobnosti, ale odškodné neuznaly s tím, že dívka nevnímala zneužití jako ponížení, sexu se nebránila, ale přispěla k němu. Nejvyšší soud ale po dovolání žalobce rozhodl o nové ověření míry závažnosti.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání