Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Znásilnění desetileté dívky: Dětský gang z Košic je v polepšovně

Autor: Čas.sk, ljšk - 
23. března 2012
10:34

Pětici chlapců (9-15 let), kteří se na košickém sídlišti pokusili zneužít desetiletou Vanesku, už pracovníci sociálního úřadu našli. Všichni už mají navrženou ústavní péči a policie zvažuje, že obviní i jejich rodiče.

Pro tři chlapce už sociální pracovníci našli místa v polepšovně. Nejstarší (15) je už však trestně odpovědný a putoval proto do vazby. Poslední člen z gangu musel být hospitalizován na psychiatrii. Obviněna už byla také matka (33) jednoho z nich.

Sociálním pracovníkům se podařilo jednoho z malých zvrhlíků najít už již v úterý. Díky spolupráci rodičů pak ve středu ráno dopadli i zbylé chlapce. "Ve všech případech už úkony pro nařízení ústavní péče proběhly. V minulosti se u nezletilých vyskytly problémy se záškoláctvím, výchovné problémy, ale i protiprávní konání," uvedla Jana Liptáková z košického sociálního úřadu.

Slovenské polepšovny jsou ale přeplněné, a tak bylo pro úřednice velmi těžké chlapce do některého z ústavů umístit. Nakonec však pro tři z nich místa našli. Chlapec, který skončil na psychiatrii, čeká na vyjádření lékaře, pak bude své kamarády do ústavu pravděpodobně následovat.

Soudce Okresního soudu v Košicích akceptoval návrh na vazební stíhaní 15letého chlapce,“ uvedl krajský policejní mluvčí Alexander Szabó. Obviněna už byla také Marianna (33), matka dalšího chlapce, a to z ohrožení mravní výchovy. Hrozí jí dvouletý trest.

Policisté zpracovali i návrhy na zahájení stíhání dalších rodičů. Dětský gang ze sídliště Luník IX je policistům dobře známý. Muži zákona je podezřívají z loupežných přepadení, majetkové trestné činnosti a také šíření nakažlivé choroby, když loni injekční stříkačkou na zastávce zranili školačku.