Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vrazi svaté Ludmile přání zemřít mečem nesplnili: Babička svatého Václava zemřela před 1100 lety

Autor: ČTK, chal - 
15. září 2021
05:00

Od smrti svaté Ludmily 15. září uplynulo už 1100 let. Babička svatého Václava zemřela v roce 921 v hradě Tetín, kde ji zabili vrazi vyslaní její snachou Drahomírou. Ludmila byla podle legendy se smrtí vyrovnaná a přála si zemřít mučednickou smrtí, o což také požádala své vrahy. Dvojice vrahů jí ovšem její poslední přání nesplnila...

První česká světice svatá Ludmila, která žila na přelomu 9. a 10. století, byla manželkou přemyslovského knížete Bořivoje, který přijal křest z rukou svatého Metoděje. Sama se stala horlivou stoupenkyní víry, kterou napomáhala dále šířit. Kněžna, světice a patronka země české, svatá Ludmila proslula vlídností a spravedlností, pomáhala chudým. Před 1100 lety, v noci z 15. na 16. září 921, byla uškrcena na hradišti Tetín na Berounsku.

Svatá Ludmila pocházela z rodu pšovských knížat usazených na místě dnešního Mělníka. Narodila se podle dostupných pramenů v roce 860 a okolo roku 875 se vdala za knížete Bořivoje I. - prvního historicky doloženého Přemyslovce.

V roce 882 pokřtil svatý Metoděj knížete Bořivoje I. na Moravě a poté také kněžnu Ludmilu v Čechách. Jelikož přijala křest podle východního ritu (pravoslavného), uctívá ji, stejně jako svatého Václava, pravoslavná církev jako své svaté.

Někdy kolem roku 889 ovdověla, přežila i své dva syny Spytihněva a Vratislava, kteří postupně zemi vládli.

Osudným se jí podle legendy stal spor s vdovou po Vratislavovi Drahomírou ze Stodor, které se nelíbilo, že velmožové svěřili výchovu Vratislavových potomků Ludmile. Drahomíra, která za nedospělého syna Václava vládla jako regentka, si patrně najala vrahy, kteří Ludmilu na přemyslovském hradišti Tetíně uškrtili.

Podle Kristiánovy legendy Ludmilu do Tetína přišli zavraždit jistí Tunnu a Gommona v doprovodu dalších mužů. Ludmila, ačkoliv svůj blížící se konec tušila, nikam neutekla a čekala na smrt.

Když do její světnice vtrhli Tunnu a Gommona, zeptala se jich: „Jaká to náhlá zběsilost vámi lomcuje?"  Pak je poprosila jen o dvě věci. První přání jí splnili a nechali ji pomodlit se. V druhém požadavku jí už ovšem nevyhověli.

„Přišli-li jste mne zahubit, prosím, abyste mi sťali hlavu mečem. Podle vzoru mučedníků toužila totiž prolitím krve vydati svědectví Kristu a žádala si s nimi navždy přijmouti palmu mučednickou, kterouž také že si zasloužila," popisuje kněžninu smrt Kristiánova legenda.

Ludmila byla pohřbena na Tetíně a u jejího hrobu se údajně staly zázraky. Vnuk Václav, pozdější světec, kterého vychovávala, nechal její ostatky přenést do Prahy (asi v roce 925), kde byly za účasti řezenského biskupa Michala uloženy do chrámu sv. Jiří na Hradčanech.

Od té doby byla řazena mezi svaté, oficiálně pak její svatost potvrdil v Praze papežský legát kardinál Quido di Castello, patrně v roce 1143.

Svatá Ludmila je patronkou Čech, babiček, matek a křesťanských vychovatelů. Jejími atributy jsou knížecí koruna a závoj nebo šála.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání