První odborná stáž se konala ve dnech 20. – 24.října a byla zaměřena na problematiku mladistvých delikventů. Zúčastnili se jí dva ředitelé moldavských věznic v čele s generální ředitelkou Anou Dabijou. Delegaci přivítal generální ředitel VS ČR Pavel Ondrášek, který představil českou vězeňskou službu a hovořil o probíhající reformě českého vězeňství. Základní informace týkající se cílového tématu předal delegaci náměstek generálního ředitele pro vzdělávání a odborné zacházení Pavel Horák. Detailně pak problematiku mladistvých rozebrala metodička odboru výkonu vazby a trestu Šárka Černá. Za kancelář generálního ředitele, která realizaci projektu zaštiťuje, byl rovněž přítomen zástupce vrchního ředitele kanceláře generálního ředitele Evžen Vondráček.

Moldavská delegace navštívila Věznici Všehrdy a Vazební věznici Liberec, kde se podrobně seznámila s českou praxí. Některé užitečné praktické detaily budou rychle převzaty, jak potvrdila generální ředitelka moldavské Vězeňské služby. Jelikož téma zahrnovalo také oblast alternativních trestů, navštívila delegace také ředitelství Probační a mediační služby ČR, kde obdržela ucelenou informaci o činnosti PMS, o spolupráci PMS s VS ČR a o problematice mladistvých.

Delegaci se věnovalo šest zástupců PMS v čele s ředitelkou Jitkou Čádovou. Probační úřednice se navíc zúčastnily odborných diskusí v navštívených věznicích. Doplněním problematiky byla také návštěva dětského domova se školou v Hamru na Jezeře, kde se delegace seznámila se systémem výchovně vzdělávacích zařízení v ČR a prohlédla si ubytovnu a školu.

VSČR