Policistům se během akce podařilo například zastavit na Mladoboleslavské ulici devatenáctiletého řidiče černého vozidla Ford Ka, který v den kontroly slavil narozeniny. Orientační dechová zkouška byla negativní, ovšem test na přítomnost návykových látek v těle vykazoval pozitivní výsledek na látku Cannabis. Hlídka tak řidiče zadržela a následně převezla na lékařské ošetření spojené s odběrem biologického materiálu. Mladý řidič hlídce po zadržení sdělil, že slavil narozeniny a provedl hloupost, když si před jízdou zakouřil cigaretu marihuany. Policisté nakonec mladíkovi nadělili k narozeninám dárek v podobě sdělení podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí až roční vězení, pokuta a zákaz řízení.

Krátce před jednou hodinou v noci pak policisté kontrolovali v Trojmezní ulici mladíka, který v evidencích figuroval jako celostátně hledaný. Desátého března totiž sedmnáctiletý mladík utekl z areálu výchovného ústavu, kde mu v roce 2010 Obvodní soud pro Prahu 8 nařídil ústavní výchovu. Před pátou hodinou ráno ho následně policisté předali zpět vychovatelům.

Policisté kontrolovali i různá vytipovaná místa jako například pozemky nebo osady, kde se zdržují osoby bez domova nebo i ubytovny. Na jedné takové ubytovně v ulici Pod Šancemi pak hlídka kontrolovala pětačtyřicetiletého muže, na kterého na začátku měsíce března vydal Obvodní soud pro Prahu 4 příkaz k zatčení. Hledaný recidivista s bohatou trestní minulostí nakonec skončil v policejní cele v budově pražského krajského ředitelství v Kongresové ulici.

Krátce před jedenáctou hodinou pak hlídka kontrolovala na autobusové zastávce Prosek podezřelou dvojici s jízdním kolem. Jakmile ale muž a žena spatřili policisty, snažili se co nejrychleji z místa odjet. Hlídka dvojici zkontrolovala a zjistila, že bicykl má násilně odstraněny identifikační znaky. Sedmatřicetiletý narkoman následně policistům sdělil, že kolo zakoupil před vánočními svátky od jednoho z hostů baru na pražském Střížkově za tisícikorunu, vybroušených znaků se sice všiml, nevěnoval tomu ovšem pozornost. Muž skončil na služebně, kde podal vysvětlení k celé události a policisté následně odešlou bicykl na odborné zkoumání z odvětví metalografie ke zjištění původu kola. Muž je podezřelý ze spáchání trestného činu podílnictví, za což mu hrozí až čtyřleté vězení.

Dvě ženy a muž ubytovaní v tomto zařízení měli u sebe neplatné občanské průkazy, které hlásili jako ztracené, nicméně nadále je používali i pes jejich neplatnost. Jejich přestupkové jednání tak bude řešit příslušní správní orgán, který pak rozhodne o výši pokuty. Další dvě osoby skončily na služebně na základě vydaného příkazu k zatčení a souhlasu se zadržením soudy.

Před jednou hodinou v noci zadrželi policisté při kontrole ubytovny i na devětadvacetiletého muže, na kterého v únoru letošního roku vydal okresní soud na Slovensku evropský zatýkací rozkaz. Zadržený putoval do policejní cely a o jeho osudu pak rozhodoval státní zástupce z Městského státního zastupitelství v Praze.

por. Bc. Jana Rösslerová tisková mluvčí PČR