Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Francie kvůli omikronu zpřísňuje a nařizuje práci z domova. To Anglie vyčkává do nového roku

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
28. prosince 2021
09:55

Francouzský premiér Jean Castex oznámil, že vláda kvůli rychlému šíření varianty omikron zkrátí interval mezi druhou a třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 ze čtyř na tři měsíce. Na Silvestra podle premiéra nebude platit žádný zákaz vycházení, v nadcházejících týdnech ale bude omezena účast na venkovních a vnitřních akcích, informovala agentura Reuters. Oproti tomu Británie až do konce tohoto roku žádné další zpřísňování nechystá. Premiér Boris Johnson pouze vyzval lidi, ať jsou opatrní během silvestrovských oslav.

Po dobu prvních tří lednových týdnů má ve Francii platit limit 2000 účastníků při akcích uvnitř a 5000 pro venkovní veřejné sešlosti. Premiér Castex zároveň oznámil, že v dálkové dopravě a v kinech bude zakázáno pít a jíst. Práce z domova bude povinná nejméně tři dny v týdny v profesích, kde to je možné.

Francouzská vláda se také rozhodla zavést povinnost nosit roušky i venku v centrech měst. Konzumace nápojů a jídla v barech a restauracích bude podle premiéra povolena pouze vsedě.

Školy se ve Francii zavírat nebudou

„Vím, že se to zdá jako film bez konce, ale před rokem jsme zahájili naši očkovací kampaň a nyní jsme jedni z nejvíce očkovaných a nejlépe chráněných lidí na světě,“ řekl Castex na tiskové konferenci po zasedání vlády. Ministerský předseda uvedl, že vládou plánovaný očkovací pas, který bude vyžadovat potvrzení o očkování, nikoli jen negativní test, vstoupí v platnost 15. ledna, pokud parlament schválí vládní návrh.

Školy se podle Castexe po vánočních prázdninách otevřou podle plánu 3. ledna. Premiér rovněž uvedl, že sedmidenní incidence, která udává počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden, nyní ve Francii výrazně přesahuje 700, což je od začátku epidemie rekord. Francouzský zdravotnický úřad HAS doporučil dospělým přeočkování posilující dávkou vakcíny proti nemoci covid-19 po třech měsících už minulý týden. Zkrácení intervalu před třetí dávkou na tři měsíce oznámil také Izrael.

Pro Anglii žádná nová opatření, zbytek Británie přitvrdí

To britská vláda před koncem letošního roku nezavede v Anglii nové protikoronavirové restrikce, potvrdil i britský ministr zdravotnictví Sajid Javid. „Do nového roku nebudou žádná další opatření,“ řekl Javid novinářům. Stejně jako premiér Johson varoval, že lidé by však měli zůstat opatrní v době, kdy se blíží novoroční oslavy.

Nové restrikce, které mají zpomalit šíření koronaviru, naopak platí ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku. Kromě uzavření nočních klubů se týkají také pohostinství a počítají s omezením shromaždování na vnitřních a venkovních akcích. Regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska totiž rozhodují o svých opatřeních v boji s koronavirem nezávisle na ústřední vládě v Londýně, která stanoví pravidla pouze pro Anglii.

Koronavirus v Británii. Koronavirus v Británii. | Reuters

Britský problém s omikronem

Británie v pondělí ohlásila dalších 98 515 nově potvrzených případů koronavirové nákazy a 143 úmrtí po nemoci covid-19. Zároveň publikovala data z 26. prosince, kdy zaznamenala 108 893 nově nakažených, a z 25. prosince, kdy se prokázalo dalších 113 628 nákaz. Tato data však podle agentury Reuters vzhledem k rozdílům v hlášení během vánočního období nezahrnují údaje ze Severního Irska a Skotska a pouze částečné údaje z Walesu. Dosavadního maxima denní přírůstky nakažených dosáhly 24. prosince, za který je evidováno na 122 tisíc případů. Předpokládá se, že prudký nárůst souvisí s šířením vysoce nakažlivé varianty koronaviru nazývané omikron.

Británie, která má 67 milionů obyvatel, od začátku pandemie zaznamenala 12,2 milionu případů koronaviru a 148.003 lidí tam komplikacím spojeným s nemocí covid-19 podlehlo.

Video  „Pandemie nás konfrontuje se smrtí!" Psycholožka o nakřáplých vztazích i vánočních konfliktech  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa