Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Decathlon vyřadil kvůli migrantům z prodeje čluny a kajaky. Vesty a termoprádlo nabízí dál

Autor: ČTK - 
17. listopadu 2021
09:55

Sportovní řetězec Decathlon oznámil, že ve městech Calais a Grande-Synthe na severu Francie pozastavil prodej kajaků a dalších člunů. Na kajacích se z této oblasti minulý týden pokusilo několik migrantů přeplout Lamanšský průliv a tyto pokusy zřejmě skončily tragicky, napsala agentura AFP. Počet lidí, kteří se snaží dostat touto cestou do Británie, se od začátku listopadu zvýšil.

Decathlon potvrdil, že jeho krok souvisí s pokusy migrantů přeplout Lamanšský průliv. „Velmi trváme na tom, aby naši zákazníci při používání našich výrobků nečelili rizikům, a to za žádných okolností,“ uvedl řetězec. Podle francouzské stanice BFM TV byl prodej kajaků v Calais pozastaven už v pátek.

Řetězec dodal, že v prodeji naopak ponechá záchranné vesty a teplé prádlo. Kajaky a čluny mohou zákazníci nakoupit přes internet.

Úřady minulý týden zaznamenaly několik pokusů migrantů přeplout na kajaku či jiném sportovním nemotorovém člunu Lamanšský průliv. V pátek ohlásily, že v moři zmizeli tři migranti, kteří se snažili přeplout průliv mezi Francií a Británií na tomto druhu plavidla. Překonat kanál na malém člunu bez motoru je ale velmi nebezpečné kvůli hustému námořnímu provozu, větrům, proudům a nízké teplotě vody. Podle odborníků se o to pokoušejí hlavně migranti, kteří nejsou součástí sítě převaděčů.

Počet lidí, kteří se chtějí bez povolení dostat touto cestou do Británie, v poslední době stoupá. Minulý čtvrtek se na tuto cestu vydalo zhruba 1000 lidí, což byl rekordní počet. Loni se za celý rok o cestu pokusilo přibližně 8400 lidí, letos už je to přes 23.000 osob.

Migrace přes Lamanšský průliv je dlouhodobým předmětem sporu mezi Paříží a Londýnem. Vláda Borise Johnsona se při odchodu z Evropské unie zavázala, že zpřísní hraniční kontroly a omezí migraci do země. Francouzské straně vyčítá, že navzdory britským investicím se dostatečně nesnaží, aby zabránila migrantům v odplutí od francouzských břehů. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin v pondělí uvedl, že Británie si může za problém s migrací zčásti sama. Podle něj v sousední zemi funguje nelegální trh práce, který je pro migranty lákavý. Londýn a Paříž dnes ohlásily, že posílí vzájemnou spolupráci, aby zamezily pokusům překonat nelegálně Lamanšský průliv.

Video  O čem se mlčí: Jak se žije s nálepkou uprchlík?  - Videohub
Video se připravuje ...