Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Otec premiéra Johnsona pod palbou žen: Političku plácl po zadku, novinářku osahával?

Autor: Darina Jíchová - 
16. listopadu 2021
21:00

Otec současného britského premiéra Borise Johnsona (57) a někdejší europoslanec Stanley Johnson (81) čelí nařčení z nevhodného chování a obtěžování. Vystoupily proti němu dvě ženy, jednou z nich je poslankyně Caroline Nokesová (49). Ta uvedla, že ji poplácal po zadku na sjezdu Konzervativní strany v roce 2003, uvedl list Daily Mail.

„Nevhodné sexuální osahávání,“ tak zní obvinění proti Stanleymu Johnsonovi, kromě političky se ozvala také novinářka Ailbhe Reaová píšící pro časopis New Statesman. Ta uvedla, že ji premiérův otec osahával v roce 2019. „Řekl mi, že mám rozkošný zadek,“ vypověděla Nokesová. K incidentu došlo na sjezdu konzervativců v Blackpoolu v roce 2003. Političce, tehdy poslanecké kandidátce, bylo 31 let.

Ministr Damian Hinds prohlásil, že případ bude vyšetřen, pokud se tvrzení žen potvrdí, slíbil „náležité potrestání“. Nokesová je v současnosti předsedkyní Výboru pro ženská práva a rovnost pohlaví, v minulosti působila také jako ministryně pro migraci. Nepříjemnou zkušenost odhalila během rozhovoru pro stanici Sky News.

Johnson si na incident nevzpomíná

„Jasně si vybavuju velmi prominentního muže – tehdejšího kandidáta konzervativců na křeslo v Teignbridge. Plácnul mě po zadku vší silou s poznámkou, jak rozkošné sedátko Romsey má,“ zmínila Nokesová. Tehdy se ucházela právě o křeslo za město Romsey. „Bylo mi sotva třicet, už dost na to, abych se nebála ozvat… Když se ohlédnu zpět, bylo mojí povinností se ozvat. Každý, kdo něco takového vidí, nebo zažije, se musí ozvat,“ přiznala, že oním prominentním mužem byl Stanley Johnson.

„Caroline Nokesovou si vůbec nevybavuju, ani ten incident. Hodně štěstí a děkuju,“ to byla reakce premiérova otce na obvinění. Nokesová v tom však není sama, její výpověď zřejmě dodala odvahu novinářce Reaové. „Stanley Johnson mě osahával na večírku na sjezdu konzervativců v roce 2019,“ prohlásila.

Politička dodala odvahu mladé novinářce

„Jsem vděčná Caroline Nokesové, že vystoupila s pravdou, že poukázala na něco, s čím jsme se žádná neměla potýkat a už vůbec ne ze strany premiérova otce,“ navázala novinářka. Reaová působí jako politická korespondentka od roku 2019, její přesný věk není známý, mělo by ji být kolem 25 let. „Musíme postupovat opatrně, citlivě přistupovat k jakékoliv oběti obtěžování, která odhalí svou zkušenost,“ komentoval stínový ministr vnitra Nick Thomas-Symonds.

Skandály premiérova otce

Zdaleka to není jediný skandál, který má Stanley Johnson na krku, nedávno byl přistižen bez roušky na dubajském letišti, vracel se do Londýna. „Jsem zpátky z Dubaje. Jediný člověk, který během našeho letu neměl roušku, byl… tatík Borise Johnsona,“ poznamenal na svém twitteru sportovní novinář deníku The Guardian Simon Burnton.

Jedna z biografií premiéra Johnsona uvádí, že v sedmdesátých letech skončila Charlotte Johnsonová, premiérova matka, v nemocnici poté, co ji Stanley Johnson udeřil. Životopis uvádí, že měl říct, že tohoto „ojedinělého incidentu velmi lituje“. „Zlomil mi nos, přinutil mě, abych se cítila, že si to zasloužím,“ cituje investigativní autor Tom Bower Johnsonovou.

Nokesová také vypověděla, že Stanley Johnson není jediný, kdo jí kdy bez svolení sáhnul na pozadí. „Dělá to hrozně moc poslanců,“ odhalila. Vyzvala rovněž všechny ženy, aby se nebály a neostýchaly takovéto chování nahlásit. Také labouristky Jess Philipsová a Rosena Allinová-Khanová či další členka konzervativců Fay Jonesová podobné chování v parlamentu zažily. Všechny čtyři političky vystoupily v rozhovoru pro Sky News.

Obětí sexuálního obtěžování je většina žen

Nokesová se svěřila s nepříjemnou zkušeností, kdy ji jako jedenáctiletou školačku osahávala skupinka mužů, Philipsová připustila, že ji sexuálně napadl jeden z jejích předchozích zaměstnavatelů. Allinovou-Khanovou obtěžoval medik, když pracovala v nemocnici na pozici mladší lékařky. Jonesová dodala, že se před ní, když jí bylo 17 let, odhalil na veřejnosti muž.

Shodly se, že každá z nich má vlastní obdobný zážitek. „Bohužel jako většina žen a dívek,“ upozornily političky a zdůraznily nutnost, aby konkrétní sexuální útoky, ať už osahávaní i odhalování, byly jmenovitě zařazené do připravovaného zákona o sexuálních napadeních. 

Video  Advokátka o kauze psychiatra Cimického: Údajných obětí i svědků už je přes třicet, hlásí se i muži  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi