Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kam až sahá vliv Johnsonovy „vydřičky“? Symondsová nerozhoduje jen o dekoracích

Autor: Darina Jíchová - 
1. května 2021
17:08

Britský tisk dlouhodobě spekuluje o tom, že snoubenka premiéra Borise Johnsona (56) a matka jeho šestého potomka Carrie Symondsová (33) má velký vliv na svého partnera, podle mnohých dokonce zasahuje i do jeho politických rozhodnutí. Měla stát za odchodem Johnsonova někdejšího hlavního stratéga Dominica Cummingse, nyní se o ní píše hlavně v souvislosti s nákladnou rekonstrukcí interiéru premiérského sídla v Downing street, uvedl deník The Guardian.

„Kupuje zlaté tapety,“ prohlásil premiér Johnson, když jeho snoubenka začala plánovat přestavbu bytu č. 11 v Downing street, kde společně sídlí. Vybrali si větší sousední byt oproti menšímu č. 10, kde tradičně bydlí britští ministerští předsedové. Celá rekonstrukce dalekosáhle přesáhla plat premiérů ve výši 891 tisíc korun. Britskou veřejnost tedy zajímá, z jakých peněz byla zaplacena.

Neetické, možná i nelegální

Šetření zatím ukázalo, že Symondsová a Johnson zkoušeli náklady pokrýt například z finančních zdrojů Konzervativní strany, charitativního fondu či financí od dárců strany, což samozřejmě neprošlo. „Neetické, hloupé a možná i nelegální,“ komentoval skandál Cummings. 

Také kabinetní ředitelka Kanceláře pro slušnost a etiky Helen MacNamaraová vystoupila proti snaze premiérského páru získat peníze na opravu svého bytu ze zvýše zmiňovaných zdrojů. Zřejmě kvůli tomu následně MacNamaraová přišla o práci, v srpnu 2020 dokonce vládu opustila úplně. Někteří političtí analytici poukázali na to, že Symondsová tak přímo či nepřímo zapříčinila odchod dvou důležitých postav Johnsonovy vlády.

O zaměstnancích rozhoduje Symondsová

Symondsová je nadšená environmentální aktivistka, zaměřuje spíš na ochranu zvířat než na snižování emisí. Podle zpráv deníku The Guardian se měla snažit „zbavit se“ současného ministra životního prostředí George Eustice, který se zase tak o ochranu zvířat nezajímá. Několik pracovníků Downing street rovněž uvedlo, že co se najímání nových zaměstnanců týče, hlavní slovo má právě Symondsová.

Britský premiér Boris Johnson se svou snoubenkou Carrie Symondsovou. Britský premiér Boris Johnson se svou snoubenkou Carrie Symondsovou. | Reuters

S Cummingsem premiér přišel také o komunikačního šéfa Leea Caina, od té doby to s komunikačním týmem nevypadá vůbec dobře. Nástupce Caina záhy odešel do deníku The Sun. Jako tisková mluvčí se neosvědčila ani Allegra Strattonová, přestože má dobré vztahy se Symondsovou, ta se místo toho stala tiskovou mluvčí Konference OSN o klimatických změnách, která je plánovaná na listopad 2021.

„Sleduje každý váš krok“

Komunikačnímu týmu nyní velí bývalý reportér Daily Mailu Jack Doyle a premiérovou mluvčí je Rosie Bateová-Williamsová. Ne všichni poslanci jsou ale spokojení s tím, jak Johnsonův komunikační tým vypadá, podle nich by rozhodně potřeboval obnovit. „Problém s prací v Downing street je to, že je v domě vždycky někdo, kdo si myslí, že vaši práci zvládne líp… ten někdo, je ta osoba, které premiér naslouchá nejvíc. [Symondsová] sleduje každý váš krok, i když do vaší práce přímo nezasahuje, cítíte její přítomnost,“ sdělil pro The Guardian jeden z bývalých Johnsonových poradců.

„Podívejte se na to takhle, Johnson přišel o všechny své nejbližší a nejdůvěrnější přátele a spolupracovníky a důvodem je ona,“ dodal další někdejší Johnsonův kolega. Jediný, kdo tuto „čistku“ přežil, je vyjednavač pro brexit David Frost. Ten sice hrozil rezignací, ale Johnson ho ukonejšil ministerským postem.

Poslanci: Chce to dozor

V současné době jsou ty nejmocnější postavy Johnsonova týmu blízcí a známí Symondsové, zástupkyní personálního šéfa premiéra je Simone Finnová, která hostila oslavu 30. narozenin Symondsové. Mezi Johnsonovými poradci je Henry Newman, kterého premiérova snoubenka označila za jednoho ze svých „nejoblíbenějších lidí“. Místo v Downing street dostala i její blízká kamarádka Meg Powellová-Chandlerová.

Poslanci se domnívají, že je potřeba, aby Johnson zaměstnal nějakého zkušeného politického poradce, který by dokázal zkrotit nezkušené lidi, které mu do týmu dostala Symondsová. Tento člověk by měl podle nich mít za úkol i omezit její vliv na premiérovo rozhodování.

Video  Arenberger v Epicentru: O rozvolnění v Česku i očkování. Kdy odložíme respirátory?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi