Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dovolenkový ráj Čechů zaplavili škorpioni. Na 500 lidí skončilo v Egyptě v nemocnici

Autor: Darina Jíchová - 
16. listopadu 2021
10:55

O víkendu se přes Egypt, který je oblíbenou dovolenkovou destinací českých turistů, prohnala ojedinělá prudká bouře. Zasáhla především město Asuán ležící na jihu země, způsobila bleskové záplavy. Živel vyvolal krupobití a bleskové záplavy, které si vyžádaly nejméně 3 oběti. Do ulic a domů s sebou voda přinesla nespočet štírů, více než 500 lidí oznámilo, že byli pobodáni, oznámil deník The Guardian.

Asuánské nemocnice už několik dní nedělají nic jiného, než že ošetřují lidi, které bodnul štír, známý také pod mezinárodním pojmem škorpion. Experti vysvětlili, že bouře a záplavy štíry vyhnaly z jejich obvyklých skrýší. Guvernér Asuánského guvernorátu Ashraf Attia potvrdil, že počasí usmrtilo 3 lidi, nicméně na štíří jed nikdo nezemřel a lidé byli po podání séra a pozorování propuštěni z nemocnice.

Zastupující ministr zdravotnictví Khalid Abdel-Ghafar Attiovo tvrzení potvrdil, bouře si oběti na životech vyžádala, škorpioni nikoliv. Úkaz se stal senzací sociálních sítí a lidé hojně sdíleli fotky a videa. Bouře za sebou zanechala zkázu, byly zaplavené ulice, poničené domy, auta i farmy. Úřady uzavřely školy, celý region se potýkal s výpadkem proudu. Byla pozastavena doprava na Nilu a zavřené silnice.

Bouře a štíři narušili doktorům dovolenou

Bouře a výskyt štírů narušil volno mnohých lékařů a zdravotních sester a bratrů, kteří v tomto období pravidelně čerpají dovolenou, komentoval Ehab Hanafy z regionálního zdravotnického resortu. Ministerstvo zdravotnictví ujistilo veřejnost, že má dost dávek protilátek proti štířímu bodnutí. Asuán jich má k dispozici přes 3 tisíce, další zásoby byly odeslány do hornatých a pouštních oblastí.

Bodnutí bývají extrémně bolestivá, následují příznaky jako bolest, horečka, nadměrné pocení, zvracení, průjmy, třes nebo také tiky hlavy. V oblasti se vyskytuje hlavně štír tlustoocasý, známý i jako černý škorpion, jeho další jméno „zabiják“ odkazuje k jeho nebezpečnosti. Tento druh patří mezi nejnebezpečnější štíry, jeho jed je vysoce toxický. Experti dodali, že díky účinnému séru mu ročně podlehne jen několik málo osob.

Video  „Lednová inflace bude drsná. Šetřete,“ radí Michl z ČNB a předvídá, kdy zlevní energie  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi