Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Naštvaní zaměstnanci Vojenské nemocnice v Brně: Ředitel v covidové krizi odjel na hory

Autor: mat, ČTK - 
30. listopadu 2021
10:47

Také v brněnské Vojenské nemocnici padají zdravotníci kvůli náporu pacientů s koronavirem doslova na ústa. Řadu z nich ovšem vytočilo, když si jejich šéf a ředitel zařízení Martin Stračár vzal těsně před vyhlášením stavu nouze dovolenou a odjel na týden na hory.

„V podstatě se zopakovala situace z loňska, kdy oddělení s covidovými pacienty jsou pod náporem, a pan ředitel v době krize vyrazil na lyžařskou dovolenou,“ svěřil se Deníku jeden ze zaměstnanců pod příslibem anonymity.

Volno šéfa nemocnice Stračára potvrdil sekretariát nemocnice i ministerstvo obrany jako zřizovatel zařízení. „Byl na dlouhodobě plánované dovolené. V den odjezdu nebylo vyhlášení nouzového stavu na pořadu dne,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

 

Nebylo to poprvé

Ředitel Vojenské nemocnice přitom už loni na konci října v době nouzového stavu vyrazil do Tyrolska. Po návratu do Česka měl pozitivní test na koronavirus.

Stračár se tehdy hájil tím, že lidé do zahraničí cestovat mohli a v Rakousku jako trenér a lékař doprovázel svou dceru, která závodně lyžuje. Ministerstvo podle Pejška případ uzavřelo kázeňským pohovorem a snížením jeho ohodnocení.

Kapitán opustil loď

Počínání ředitele označil jeden ze zaměstnanců za výrazný krok ke snížení motivace vytížených zdravotníků. „Kapitán opustil loď. Vedení nemocnice se navíc na další vlnu dostatečně nepřipravilo, technicky ani organizačně,“ tvrdí zaměstnanec, který situaci mezi zdravotnickým personálem označil za krajně napjatou.

Ředitel: Je to podpásovka

Ředitel se proti kritice v úterý ohradil. „Celé léto jsem nebyl na dovolené, nikde jsem nebyl rok. O svátku 17. listopadu jsem byl 24 hodin v práci na chirurgické JIP. V čase dovolené jsem se v pondělí a pátek on-line účastnil krizových štábů kraje," řekl Stračár. 

Podle Stračára zaměstnanci také měli dovolené a mají na ni nárok. „Já je nijak nelustruju. Někomu mé volno leží v žaludku, ale dodržuju všechna pravidla, mám dvě dávky očkování a považuju to za podpásovku,“ řekl Stračár.

Ve Vojenské nemocnici v Brně je nyní 56 pacientů s nemocí covid-19, z toho osm na jednotce intenzivní péče. Nemocnice zastavila plánované operace, provádí jen ty akutní.

VIDEO: Situace v brněnských nemocnicích je kritická, pacienti museli být převezeni do špitálů v Praze.

Video  Jihomoravští policisté dnes absolvovali cestu do Prahy a zpět, když doprovázeli konvoj sanitek, které převážely pacienty do pražských nemocnic.  - PČR
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 2. prosince 2021 19:26 )

Bullshit Dum tciesis philosophus manisies...

doktormediciny ( 2. prosince 2021 19:25 )

Erare humnum est...

bullshit ( 1. prosince 2021 15:43 )

to doktormediciny: a neumí ani pořádně napsat větu bez miliónu chyb...

bullshit ( 1. prosince 2021 15:40 )

Každý si někdy vezme dovolenou, pokud "padají na hubu" tak to říďa asi stejně nevytrhne. Já mněl za to, že když se říďa vypaří na dovču měli by jsme mít vlastně radost a chvíli volněji od pakárny

Anifa ( 1. prosince 2021 15:39 )

Covidová jednotka se bez ředitele rozhodně obejde, služby tam nemá a jestli tam vůbec někdy byl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa