V celé republice funguje 446 očkovacích míst a očkuje také zhruba 3700 ordinací praktických lékařů. V Praze je 78 očkovacích míst, z nichž na 15 se lidé nemusí hlásit dopředu. Od července letošního roku fungují očkovací centra bez registrace mimo nemocnice na hlavním nádraží, které provozuje Fakultní nemocnice Bulovka, a v obchodním centru na Chodově, které zřizuje Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). Tam podali už více než 100.000 dávek vakcínu, maximum za den bylo téměř 1400 dávek. Do září fungovalo také další centrum v obchodním centru na Smíchově, které zřizovala Fakultní nemocnice v Motole.

Od začátku očkování koncem prosince letošního roku bylo podle dat ministerstva zdravotnictví v metropoli podáno téměř 2,5 milionu dávek, přes 229.000 dávek za poslední měsíc. Z nich 84.000 lidí se rozhodlo nechat očkovat nově a více než 110.000 lidí si přišlo pro posilující dávku vakcíny.

Navýšení dávek

Premiér Babiš po jednání vlády ve čtvrtek řekl, že očkovací kapacity by se dál měly navyšovat až na 120 000 dávek denně. Bylo by podle něj dobré, aby se znovu otevřela i velkokapacitní centra jako bylo v pražské hale O2 Universum nebo na brněnském výstavišti. Maximálně bylo dosud podáno zhruba 115 000 dávek v červnových pracovních dnech.

Iniciativa Lékaři pomáhají Česku o víkendu vyzvala k naočkování posilující dávkou proti covidu-19 milionu lidí za týden. Chce ulevit nemocnicím. K záměru hledá pomoc u lékařů, dalších zdravotníků i nezdravotnických dobrovolníků. Nárok na posilující dávku má zhruba 1,5 milionu lidí, kteří měli dokončené očkování před půl rokem, dostala ji zhruba polovina z nich. Od pondělí se mohou lidé nad 60 let k jejímu podání registrovat už po pěti měsících.

Naočkování milionu lidí může podle iniciativy změnit dynamiku epidemie, která nyní stále zesiluje, a ochrání za měsíc od zahájení akce před hospitalizací 3000 lidí, před vážným průběhem covidu-19 téměř 500 pacientů, uvedli signatáři. Ochranu zvyšuje už po několika dnech.

Video
Video se připravuje ...

Tisková konference po jednání vlády. (22.11.2021) ČTK/Blesk

Fotogalerie
57 fotografií