Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Povinné očkování v ČR: Ano, či ne? Právnička řekla, jak je to s vymahatelností. Maďar se bojí výpovědí

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
3. listopadu 2021
05:00

Epidemie v Česku sílí a naplňují se spíše černé scénáře než ty pozitivní. Šéf statistiků Ladislav Dušek mimo jiné varuje, že nákaza se šíří primárně mezi neočkovanými a na jednotkách intenzivní péče se objevují stále mladší pacienti. Na stole se tak začíná objevovat i debata o zavedení povinného očkování. S tím ale nesouhlasí epidemiolog Rastislav Maďar, který se obává i toho, že by tato povinnost zabrzdila další vakcinaci, případně vyhnala lidi z jejich zaměstnání. Navíc, jak vyplývá z vyjádření advokátky Petry Fialové, povinné očkování proti covidu zatím nelze nařídit. 

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se nyní koronavirus většinově šíří mezi neočkovanou dospělou populací. „Vidíme nárůsty u dospělé populace 30 až 50 let a je to většinově u neočkovaných, kde samozřejmě to může být zkresleno tím, že očkovaní se testují méně často než neočkovaní,“ uvedl. Doplnil, že nově jsou nárůsty i v kategorii u lidí starších 65 let. Na JIP ze dvou třetin převažují neočkovaní lidé, Dušek pro Radiožurnál uvedl, že tam končí překvapivě i mladší ročníky kolem 45 let

Opětovný nárůst nakažených a hospitalizovaných vede k návratu diskuze o tom, že by se mohlo zavést povinné očkování. „Očekávám, že v budoucnosti bude očkování proti covidu povinné, protože už si nemůžeme dovolit příští rok další sezónu v podobném marasmu, do jakého se řítíme teď. Než bude povinné, je třeba vyvíjet nátlak na neočkované, aby, když už ne dobrovolně, se aspoň pod tlakem naočkovat nechali,“ řekl šéf České lékařské komory Milan Kubek pro Novinky.cz.

„Očkování jen pokud je ve vyhlášce,“ míní advokátka 

Zavést povinnost očkování ale není jednoduchou disciplínou, jak zjistily Blesk Zprávy. „Zákon o ochraně veřejného zdraví ukládá povinnost podrobit se pravidelnému očkování v případech a termínech upravených v prováděcí vyhlášce Ministerstva zdravotnictví (Vyhláška č. 537/2006 Sb. o očkování proti infekčním nemocem) (dále jen „vyhláška“). Povinnost očkování proti onemocnění covid-19 ve vyhlášce v současné době není. Pokud povinnost očkování není součástí dané vyhlášky, nelze ho prozatím po nikom vyžadovat. To by bylo možné až v případě, pokud by se očkování proti onemocnění covid-19 změnou vyhlášky zařadilo mezi povinná očkování,“ upozorňuje prostřednictvím Blesk Zpráv.

Pokud by očkování proti onemocnění nebylo zapsáno ve vyhlášce, která je podle Ústavního soudu v současném nastavení v souladu s Listinou základních práv a svobod, bylo by požadování vakcinace protizákonné. Podle Fialové by zaměstnavatelé byli oprávnění kontrolovat očkování nejspíše jen v případě, že by bylo potřeba k výkonu práce.

Obdobného názoru je i advokát David Šupej ze Sedlakova Legal, který již dříve pro Blesk poznamenal, že „s ohledem na bezpečnost a ochranu zdraví při práci by však mohl stanovit povinnost očkování pro řádný výkon práce ve výjimečných případech, např. u zaměstnanců, kteří musejí často cestovat do rizikových zemí.“

Povinnost pro zdravotníky či státní správu? Jinde už to funguje

V některých zaměstnáních by se tak očkování proti covidu mohlo opravdu stát povinným. Povinné očkování (případně OTN - prokazování očkováním, testem nebo potvrzením o zotavení) platí například od září v Řecku. Zaměstnanci státních i soukromých zdravotnických zařízení, kteří nejsou naočkováni alespoň jednou dávkou vakcíny proti covidu-19, ani tuto nemoc neprodělali v nedávné době, musí na neplacenou dovolenou. 

Povinnou vakcinací musí projít i zdravotníci v Itálii či ve Francii. Ve Francii se prokazovali také hasiči či pečovatelé v domovech pro seniory. Pro pečovatele je povinné očkování také například v částech Austrálie a v Británii. 

„Již v současné době existuje u některých zaměstnání povinnost očkovat se proti určitým onemocněním, kdy je tato stanovena vyhláškou (typicky pracovní pozice ve zdravotnictví). Při zavedení povinného očkování proti onemocnění covid-19 na pracovištích by tedy toto probíhalo nikoliv změnou zákoníku práce, ale změnou dané vyhlášky. Zdali by se jednalo o dočasné opatření, nelze v danou chvíli s jistotou říci,“ komentuje advokátka pro Blesk Zprávy.

Maďar: Z práce by odešli i zdravotníci a pečovatelé

Při zavedení povinného očkování v některých oborech by ale podle epidemiologa Rastislava Maďara mohlo dojít k odlivu zaměstnanců. A to právě i zdravotníků či třeba pečovatelů. „Já jsem pro očkování, ale nejsem zastánce povinného očkování, protože mám pocit, že by to bylo kontraproduktivní. A dejme tomu, že by i odešlo mnoho lidí ze sociálních služeb, i lékaři a sestry (…) Aby se nestalo, že kvalita péče o pacienty výrazně klesne!“

Samotný systém OTN je ale podle Maďara funkční a je to motivační faktor pro neočkované, aby se nechali vakcinovat. Nevadí mu tak kontroly v restauracích. „Když se objeví mladí lidé a objednají si alkohol, číšník má plné právo kontrolovat občanku. Tak proč by někdo nemohl kontrolovat při vstupu, zdali nemá člověk tečku?“ konstatoval v rozhovoru pro Blesk Zprávy s narážkou na nově platící povinnost kontrol v restauračním zařízení. 

Maďar si navíc myslí, že nemůžeme zavádět nějaké novinky a restrikce - jako je právě povinné očkování - ve chvílích, kdy lidé nedodržují ani stávající opatření. 

Video  Pravidla pro třetí dávku očkování proti covidu-19  - Videohub
Video se připravuje ...

K povinnému očkování se pro Blesk Zprávy vyjádřila i náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková, která zmínila, že například v Portugalsku systém OTN zabránil dalším ztrátám na životě a nyní zde mají 90% proočkovanost. 

„Já to beru jako etiku určitých povolání být očkován. Stránka povinnosti, to je otázkou státu, ne mě jako odborníka, co poskytuje odborné podklady. Nicméně považuji vyžadování OTN systému jako legitimní,“ řekla po úterní tiskové konferenci na ministerstvu zdravotnictví.

Debaty o možném povinném očkování, ale i o možnosti zavést restrikce pro neočkované zaměstnance se rozjely už v minulém týdnu. Restrikce byly nakonec smeteny ze stolu během jednání tripartity. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se na tom shodli zaměstnavatelé, odboráři i zástupci vlády. Předseda vlády si myslí, že vláda udělala vše pro to, aby lidi k očkování přesvědčila. „Ale zkrátka naše vláda nedospěla k tomu, abychom zavedli povinné očkování,“ uvedl s tím, že návrh zákazu vstupu do práce je protizákonný a nesmyslný. 

S nápadem přišel po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Zmínil návrh, podle něhož by do provozů a kanceláří nesměli lidé právě bez OTN. Nakonec ale pár dní nato zavedla vláda povinnost dodržovat OTN alespoň při vstupu do restaurací.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové Hamáčkův návrh popíral dlouhodobě deklarovanou dobrovolnost očkování. „Dle mnohých právníků jde o návrh diskriminační, neodpovídá zejména zákoníku práce. Ale zároveň jde o naprosto špatné cílení, protože největší problém je, že vláda nezvládla zajistit očkování pro seniory, tedy lidi, kteří do práce v drtivé většina nechodí. Tam má směřovat veškeré úsilí,“ řekla Blesk Zprávám.

lekno ( 3. listopadu 2021 23:51 )

Jo, já potřebuju vědět víc.. Pokud ty lidi dostali mRNA vakcínu, ne placebo - co s nima udělá za 5 až 10 let ? Múže mi na to odpovědět někdo ? Když dodnes žádný vědec, expert, odborník neví, jak bude reagovat mRNA vakcinované lidské tělo po takové době ? Jak by mohli vědět, když tyhle rychlokvasky povolili píchat do lidí, dokonce i do dětí bez řádného dlouhodobého vědeckého výzkumu a prověrování ! Je to riskantní a nezodpovědné podle mne. Myslím, že až Portugalci byli vakcinování experimentální mRNA vakcínou, možná ne hned – ale po nějaké době se to začne ve velkém projevovat. Přílišná dúvěra v dnešní době se nevyplácí.

xiioma ( 3. listopadu 2021 14:51 )

V Portugalsku mají naočkováno 86% populace a 58 lidí s covidem na na JIPkách.
Potřebuje někdo vědět víc?

joanna5 ( 3. listopadu 2021 14:45 )

pracují na tom, ze bude platit jen PCR test - kdyz to naridi, at ho taky proplaci, Co si jako mysli, ze si lidi budou platit kazdy den PCR test? Lidi nic nezpusobil, at si to zaplati kdo to vymysli - chytraci.

joanna5 ( 3. listopadu 2021 14:43 )

vsichni z respiratoru chcipame - je to hnus

hejhej ( 3. listopadu 2021 14:22 )

resch:
Jsou případy po 2 vykcinacích s covidem na ARU. Rychlovakciny jsou k ničemu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa