Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lockdown na Vánoce? Počty nakažených tím smrdí, varuje adept na ministra Válek

Aktualizováno -
2. listopadu 2021
13:58
Autor: simao - 
2. listopadu 2021
13:03

V Česku rychle přibývá nakažených i lidí v nemocnicích. A vyhlídky jsou takové, že růst jen tak neskončí. Adept na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) míní, že ačkoliv on sám nechce přijít o další Vánoce, současná situace „smrdí“ tím, že se to může stát. Uvedl to v rozhovoru pro Echo 24. Ještě o víkendu mluvil přitom o tom, že je odpůrcem lockdownů, které považuje za poslední zoufalé řešení.

„Už nechci přijít o další Vánoce, o další Velikonoce. Ale teď to tím smrdí. Pokud budeme mít do konce listopadu 15, 20 tisíc pozitivních denně, pokud budeme mít, tak jak Duškovi z nejpesimističtějších predikcí vychází, v nemocnicích a na jipkách polovinu čísel z nejhorších loňských měsíců, tak skutečně hrozí, že na Vánoce zase budou zavřené obchody a všechno,” varoval adept na ministra zdravotnictví koalice Spolu Vlastimil Válek (TOP 09).

Lockdown označoval Válek za zoufalý krok

V neděli přitom odmítal, že by chtěl zavádět lockdowny. A to v momentě, kdy to vypadalo, že chce zavádět lockdown pro neočkované seniory 65+. To však Válek v Otázkách Václava Moravce odmítl.

„Já jsem to takhle neřekl, já jsem jasně řekl to, že je potřeba seniory chránit. Že je potřeba nenaočkované seniory ze všech sil chránit a paní redaktorka stále používala termín lockdown. Termín lockdown je velmi nešťastný termín a já osobně nemám rád jakékoliv restrikce včetně lockdownu. Myslím si, že zavírání čehokoliv je poslední zoufalý krok,“ tvrdil v neděli Válek v ČT.

Nyní Válek varuje před situací, kdy by na JIP před Vánocemi bylo třeba 800 nakažených. „Může se stát cokoli, může se to kompletně zavřít. Jinak riskujete, že se zase kompletně zhroutí zdravotnictví a v nemocnici vám nevezmou havárku. Ano, situace je lepší než posledně, co do počtu mrtvých. Ale ve chvíli, kdy vám covidoví pacienti zahltí část systému, může dojít k regionálnímu kolapsu. Muselo by se to řešit přinejmenším lokálně,“ upozornil pro Echo 24.

Válek rovněž uvedl, že není pro plošná opatření, která nikdo nedodržuje. Novému ministrovi by měla přitom radit i nová poradní skupina odborníků. Má hned 28 členů v čele je vakcinolog Roman Chlíbek. 

„Čekám, co mi řekne ta nová skupina, čekám, jak dopadne její názor na Vojtěchova opatření. A uvidíme, jak se bude vyvíjet pandemická situace. Myslím si, že v krátkodobém horizontu se opatření nebudou moci nijak extra zjemňovat. Věřím, že se dají zavádět poměrně snesitelná preventivní opatření s dostatečným předstihem: například roušky a mnohem větší důraz na jejich vymáhání v obchodech a všude tam, kde hrozí větší riziko šíření, což epidemiologové dokážou určit. Nechci taková plošná opatření, která stejně nikdo nedodržuje a která jsou v řadě případů nesmyslná,“ dodal Válek.

Dušek varoval před nárůstem případů i hospitalizací

Jenže v novém týdnu opět počty případů rychle rostou. Za pondělí jich přibylo 7591 a hospitalizovaných je již 1813 lidí. A čísla porostou dál, varoval dnes na Radiožurnálu právě šéf statistiků ÚZIS Ladislav Dušek. A to i díky tomu, že většinově se koronavirus nyní šíří mezi neočkovanou dospělou populací.

„Počet nově hospitalizovaných lidí na JIP, za včerejšek (pondělí) to bylo 67 procent neočkovaných lidí,“ upozornil dnes Dušek. „Vidíme nárůsty u dospělé populace 30 až 50 let a je to většinově u neočkovaných, kde samozřejmě to může být zkresleno tím, že očkovaní se testují méně často než neočkovaní,“ dodal.

Podle Duška počty případů porostou a mohou brzy překonat i 9000 nových případů denně. Zároveň hrozí, že rychle poroste i počet hospitalizovaných ke 3000.

„Kapacita JIP lůžek byla naplněná na cca 6% kolem víkendu, dnes to je už 8%. Intenzivní péči plní pacienti nakažení před cca 7-14 dni, kdy byla virová nálož asi na 30-40% dnešních hodnot. Rizika omezení péče (15-20% kapacity) můžeme dosáhnout do cca 14 dní,“ varoval na twitteru Marián Hajdúch, lékař a bývalý národní koordinátor testování.

Babiš: Válek se střetává s realitou

Ministerstvo zdravotnictví se však zatím k možnosti lockdownů staví negativně. „Obecně nyní zastáváme názor, že lockdown není řešením, protože v současné době je situace diametrálně odlišná od loňského roku. Je naočkováno téměř 70 procent dospělé populace,“ uvedl v minulém týdnu mluvčí úřadu Daniel Köppl. Lockdown odmítal i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Do Válka se pustil premiér Andrej Babiš (ANO). I on nyní tvrdí, že lockdown není řešení.

„Pan Válek a jeho vyjádření mě vlastně nepřekvapují. Není to jediná věc, kterou koalice před volbami slibovala a hned po volbách to vypadá, že ji nedodrží. Bohužel, lidi jim na ty jejich sliby skočili a teď se ukazuje, že to byly jen líbivé řeči a praxe je prostě jiná. Pan Válek se evidentně poprvé střetává s realitou covidu a na vlastní oči konečně vidí, že si ten virus dělá, co chce. Osobně si myslím, že lockdown není a nebude řešení. Je spousta jiných opatření, zvlášť teď, když máme tolik lidí naočkovaných a další covid prodělali,“ vzkázal na Facebooku.

Video  Vojtěch opět odmítl lockdown: Vůči očkovaným by byl morálně špatně!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Sbalte si kartáček a pyžamo, Vánoce budou pod kyslíkem, varoval Ludvík

Přizvukoval mu v tom však i exministr Miloslav Ludvík (ČSSD), šéf motolské nemocnice, který přidal jinou chmurnou vizi letošních Vánoc.

„Pravdou je, že ta situace je dramatičtější, než jsme původně mysleli (...) Situace není jednoduchá, delta se evidentně nevyhne skoro nikomu, to je typ tak extrémně nakažlivý, že bude běhat tou populací ve velkém,“ uváděl Ludvík.

„Komu je nad 65 let a je nenaočkovaným, tak já osobně bych mu doporučil, aby si sbalil kartáček na zuby a pyžamo a byl připraven na to, že dost možná stráví Vánoce pod kyslíkem, protože fakt je, že ta populace nad 65 je prostě tímhle dramaticky ohrožena,“ varoval Ludvík.

Maďar má obavu: Po Vánocích stoupne úmrtnost

Podle epidemiologa Rastislava Maďara neměla současná vláda zrušit hrazení testů ze zdravotního pojištění, nebo s tím měla počkat až po Vánocích. Virová nálož se podle něj zvýšila, protože od léta se konají hromadné akce a lidé na testy nechodili. Nechtěli do karantén, nechtěli do nich dostat příbuzné a známé, teď znovu chodit nebudou.

„Mám velkou obavu, že po Vánocích nám velmi významně stoupne úmrtnost. Těm starším bude postupně klesat účinnost očkování, ne každý si dá posilující třetí dávku. Znovu se to zavleče do rodin a trochu se v tom zacyklíme a stovky lidí to bude stát život, ne-li tisíce,“ uvedl. Doplnil, že náklady na testy nejsou tak výrazné jako ty na akutní péči.

Nejlépe chráněni proti onemocnění covid-19 jsou podle Maďara lidé, kteří jsou očkovaní a zároveň nemoc prodělali. Kdo za sebou nákazu nemá, měl by si podle něj nechat aplikovat posilující třetí dávku očkování.

Video  „Nejdražší Vánoce v historii“: Ekonom Křeček o paradoxu letošních vánočních nákupů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

gemino ( 2. listopadu 2021 23:40 )

Covidův,..

gemino ( 2. listopadu 2021 23:39 )

Ten svědek Vovidův je zralý na Tečku. Pro něj definitivní

Uživatel_5553029 ( 2. listopadu 2021 20:56 )

Eugenika převzala páky moci a je to opravdu vychytralý způsob, jak vás postavit do latě, abyste si nechali vpravit do těla látku, která vám ublíží. Nezabije vás okamžitě, ale pomalu a nepozorovaně.

debruska ( 2. listopadu 2021 20:32 )

Uživateli 5553029! Třeba máte v mnohém pravdu. Ale co mi od vás chybí je to co se má udělat, aby lidé ve velkém neonemocněli a v horším případě neumírali.

hafblaf ( 2. listopadu 2021 20:31 )

To už tu bylo a místo koronaviru jsme zlikvidovali spoustu živnostníků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa