Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Těhotná matka s těžkým covidem začala rodit v umělém spánku. Miminko to nepřežilo

Autor: tsv - 
29. září 2021
17:32

Těhotná matka dvou dětí z amerického Idaha strávila několik posledních týdnů v umělém spánku kvůli těžkému průběhu covidu. Očkování se vyhýbala ze strachu, že by vakcína mohla ublížit nenarozenému děťátku. To se mu však stalo osudným. Matka začala v kómatu předčasně rodit, porod ale novorozeně kvůli komplikacím spojeným s covidem nepřežilo. Matčina sestra nyní prosí ostatní těhotné ženy, aby očkování neodkládaly.

Lékaři těhotnou Kimberly Rangelovou nabádali k očkování proti koronaviru několikrát, matka se ale i přes doporučení Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) bála, že by vakcína mohla nějak uškodit nenarozenému dítěti. Koronavirem se nakazila v srpnu a její zdravotní stav se od začátku velmi rychle zhoršoval, napsal server DailyMail.

Lékaři Kimberly uvedli do umělého spánku, aby ji mohli stabilizovat a získat kontrolu nad postupující nemocí. Po několika týdnech v kómatu se malý Anthony začal předčasně drát na svět, porod ale skončil tragicky a chlapeček nepřežil. O smrti svého miminka se Kimberly dozvěděla až po probuzení o několik dní později.

„Když zjistila, že její dítě nepřežilo, měla vážné úzkosti a doktoři říkali, že dýchá extrémně zhluboka,“ řekla pro KTVB Kimberlyna sestra Anne. „Museli ji kvůli tomu znovu uvést do umělého spánku.“

Už dál nemůžu

Na začátku září, po několika týdnech boje s koronavirem, zavolala Kimberly své sestře a prosila ji, aby za ní přijela na návštěvu. „Zavolala mi a řekla: ‚Setřičko, už to dál nezvládnu. Musíš přijet do nemocnice, protože tu nemám žádnou rodinu,‘“ vzpomínala Anne.

„V tu neděli se mi ale nepovedlo najít let, přiletěla jsem až druhý den v jedenáct dopoledne,“ dodala Kimberlyna sestra. V tu dobu Rangelovou lékaři kvůli stále se zhoršujícímu stavu připojili na ventilátor. O několik dní později, sedmého září, začala matka rodit.

Vakcína jako strašák pro těhotné

Podle nejnovějších dat amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) se ve Spojených státech nechalo naočkovat jen 31 procent těhotných žen i přes to, že organizace minulý měsíc potvrdila nezávadnost vakcíny. Očkování v případě těhotenství je naopak podle výzkumů dobrým krokem.

Podle studie britské Oxfordské univerzity jsou těhotné ženy náchylnější vůči viru, nakazí se tak snáz než ostatní lidé. Hrozí jim také znatelně závažnější příznaky a riziko hospitalizace je během těhotenství 3,5krát vyšší. Čekajícím maminkám dokonce v případě nákazy hrozí smrt až 14krát více než zdravým mladým lidem. Koronavirus v 59 procentech způsobuje předčasný porod a v 76 procentech těhotenskou preeklampsii.

Nezávislé světové zdravotnické instituce se shodly na tom, že vakcína riziko potratu nijak nezvyšuje, a nyní urgují těhotné ženy, aby se nechaly co nejdříve naočkovat. Obavy z vakcíny se ale i tak zatím nepodařilo zcela eliminovat.

Stále v nemocnici

Rangelová se s těžkým covidem léčí doteď. Její sestra Anne používá její příběh jako odstrašující případ pro neočkované těhotné maminky v okolí a snaží se je motivovat k prevenci před nákazou. „Virus je opravdový. Nečekejte, až se ve vaší rodině vyskytne vážný případ,“ prosí Anne.

„Chraňte se nošením roušky a očkováním. Věřím, že roušky a vakcíny zastaví šíření koronaviru,“ dodala.

Rodina na webu GoFundMe stejně jako nespočet dalších amerických rodin, které postihl zákeřný covid, založila charitativní sbírku na pohřeb pro malého Anthonyho a zaplacení zdravotních výdajů. Dosud se podařilo vybrat 1 915 dolarů (necelých 42 tisíc korun).

Video  Očkování těhotných proti covidu-19: Lékaři doporučují dvě ze schválených vakcín  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa