Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Američané dostanou třetí vakcínu proti covidu. V USA neslyší na doporučení WHO

Autor: ČTK - 
5. srpna 2021
22:25

Spojené státy chtějí co nejrychleji zahájit přeočkovávání třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 u osob s poruchou imunitního systému. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil přední vládní epidemiolog Anthony Fauci. V zemi se nadále zvyšují denní počty nově nakažených - ve středu USA zaznamenaly přes 100 000 infekcí, nejvíce za posledních šest měsíců, uvedla s odkazem na svoje statistiky agentura Reuters.

Spojené státy se s aplikací třetí dávky připojí k Francii, Německu a Izraeli, které už dodatečně injekce začaly aplikovat, nebo oznámily, že to mají v plánu. Tyto země tak nevyslyší naléhání Světové zdravotnické organizace (WHO), podle níž by se vakcinace další dávkou měla odložit a vakcíny soustředit především na základní naočkování co nejvíce lidí po celém světě, ne jen v bohatých státech.

Americké úřady musejí před aplikací případných třetích dávek nejprve očkovací látky plně schválit nebo upravit svolení k jejich mimořádnému nasazení. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) však uvedlo, že pracuje na tom, aby v některých případech bylo možné podat dodatečné dávky i bez těchto povolení.

„Je pro nás mimořádně důležité podniknout kroky k tomu, abychom těmto jedincům mohli dát jejich posilující dávky, a nyní na tom pracujeme,“ řekl Fauci. Odkazoval tak na osoby s poruchou imunitního systému, které podle něj nejsou dostatečně chráněnyh před komplikacemi covidu-19 ani v případě, že dostaly dvě dávky očkovací látky.

Podle Reuters teď činí sedmidenní průměr nových případů téměř 95 000 za 24 hodin, což je pětkrát více než před měsícem. Koordinátor boje s koronavirem Bílého domu Jeff Zients novinářům sdělil, že polovina všech nových případů se objevuje v sedmi státech s nejnižší proočkovaností, a to na Floridě, v Texasu, Missouri, Arkansasu, Louisianě, Alabamě a Mississippi.

Třetina všech případů přitom pochází jen z Texasu a Floridy, v případě hospitalizací je to ještě více.

Video  Očkovací autobus bude křižovat Prahu  - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

Epidemiolog o další variantě: Mohli bychom mít skutečný problém

Vzhledem k rozmachu nakažlivější varianty zvané delta by se počet nově nakažených mohl vyšplhat i přes hranici 200 000 za den, řekl dnes Fauci. „Pokud by se objevila další (varianta), která má stejnou schopnost se přenášet, ale je vážnější, tak bychom mohli mít skutečný problém,“ dodal epidemiolog.

Vláda prezidenta Joea Bidena se dlouhodobě snaží přesvědčit dosud nenaočkované Američany, aby si nechali dát injekci, jelikož se obává další možné vlny pandemie s příchodem podzimu. Zients dnes prohlásil, že administrativa podporuje, aby americké podniky a další instituce vyžadovaly očkování po svých zaměstnancích.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 6. srpna 2021 13:02 )

no podle mě tady u nás to má ještě čas, pač jsme začali očkovat obecně později než v USA. Ono by to mělo mít rezistenci 9 měsíců, se uvádí. ale pak jsou v odborných magazínech jiná čísla jejího poklesu v Izraeli, kde to končí až tuším na 16 % a v USA a Kanadě, kde se uvádí 50-60% na konci tohoto období. Tzn. u nás by ten booster měl probíhat u seniorů někdy nejdříve na konci roku nebo v prvním čtvrtletí příštího u těch, kteří se doočkovali nyní teprve 2.dávkou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa