Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Covid opět drtí USA: V nemocnicích leží až o 300 procent více pacientů než loni

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
9. září 2021
15:02

Spojené státy zůstávají nejhůře zasaženou zemí na světě, od počátku pandemie covidu-19 se nakazilo už přes 40 milionů osob, 651 tisíc lidí nemoci podlehlo. USA zaznamenaly náročný víkend, stoupl počet hospitalizovaných pacientů, v porovnání s minulým rokem je v nemocnicích o 300 procent lidí více, uvedl deník The Guardian.

 

USA v současné chvíli bojují s nakažlivější variantou delta i s pomalou vakcinací, podle dat Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) je vyšší také úmrtnost, a to o 86 procent oproti loňskému roku. Experti uvedli, že za víkendovým nárůstem zřejmě stojí zvýšená mobilita obyvatelstva, podle ministerstva dopravy se lidé přesouvali domů nebo naopak odjížděli slavit Svátek práce, který připadá na první zářijové pondělí. Mezi pátkem a sobotou se na cestách pohybovalo 3,5 milionu lidí.

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) přitom vydalo upozornění, že neočkovaní Američané by se měli cestování, hlavně veřejnou dopravou, vyhnout. Epidemiologové upozornili, že dopad uběhlého svátečního víkendu se v číslech ještě neodrazil. Varují, že počty nakažených vzrostou. CDC opakovaně vyzývá k opatrnosti, dodržování opatření a očkování.

„Jasně jsme uvedli, že plně očkovaní lidé a lidé dodržující opatření a nosící roušky mohou normálně cestovat,“ prohlásila šéfka CDC Rochelle Walenská. „I když v situaci, v jaké jsme, je třeba říct, že by lidé měli cestovat na vlastní nebezpečí a podle vlastního uvážení,“ dodala. Podle dat JHU loni v tomto období čítaly týdenní přírůstky 287 tisíc případů, letos je to 1,1 milionu. CDC potvrdilo, že v některých státech sice nákaza ustoupila, jiné státy, například Idaho, stojí na pokraji kolapsu zdravotnického systému, jejich nemocnice jsou plné.

Kritická situace v Idahu

Ve státě Idaho republikánský guvernér Brad Little minulý týden vyzval občany, aby se nechali naočkovat. „Přál bych si, aby každý viděl, čeho jsem byl včera večer svědkem na jednotce intenzivní péče (JIP),“ uvedl minulou středu. Zdravotničtí činitelé v Idahu aktivovali takzvané krizové standardy péče v nemocnicích na severu státu, protože počty pacientů s koronavirem tam převyšují kapacity. „Lidé, kteří potřebují zdravotní péči, se mohou setkat s péčí, která se liší od toho, co očekávají,“ uvedla v této souvislosti regionální vláda.

Něco podobného zažívá Alabama, kde bylo v pondělí podle místní asociace nemocnic 1712 pacientů vyžadujících intenzivní péči. Na JIP v tomto státě na jihu USA ovšem bylo dohromady jen 1531 lůžek s patřičným dozorem. Ještě více hospitalizovaných na 100 tisíc obyvatel než Alabama hlásí Florida, která už ale zjevně překonala vrchol aktuální vlny epidemie, podobně jako Louisiana či Missouri.

Některé státy už uzavřely i školy

V Západní Virginii guvernér Jim Justice na pondělní tiskové konferenci uvedl, že virus zaplavil mnoho ze státem provozovaných nemocnic a vedl k uzavírce několika škol. Když přečetl seznam lidí, kteří v jeho státě od pátku zemřeli na covid-19, vyzval neočkované, aby se nechali imunizovat. „Musíme se nechat naočkovat kvůli všem, nejen pro nás, ale pro každého – a musíme to udělat. Tenhle strašlivý, strašlivý, strašlivý masakr můžeme zastavit,“ prohlásil republikánský guvernér.

Tempo růstu bilance nakažených se poprvé od ledna dostalo nad 160 tisíc případů za den, průměrný přírůstek u obětí na životech se téměř po půl roce dostal nad 1500. Hospitalizace pacientů s covidem-19 stabilně stoupají od začátku července, přičemž minulý týden leželo v nemocnicích asi 103 tisíc pacientů s covidem-19.

Vakcinace v USA

Ve Spojených státech zatím nemá dokončené očkování asi 47 procent lidí. Podle zdravotnických činitelů je naprostá většina nových hospitalizací a úmrtí s covidem-19 mezi neočkovanými. Žádný americký stát nemá podle federálních dat přes 70 procent plně naočkovaných obyvatel. Přestože tempo vakcinace od poloviny července zase pomalu roste, stále výrazně zaostává za maximem zaznamenaným na jaře.

Za nepříznivé situace ohlásil Bílý dům na čtvrtek další projev prezidenta Joea Bidena o protiepidemické strategii federální vlády. Hlava státu zvolená za Demokratickou stranu podle médií patrně představí šestibodový plán navržený s cílem zpomalit šíření vysoce nakažlivé koronavirové mutace delta a dál zrychlit očkování proti covidu-19. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová neřekla, zda se Biden chystá ohlásit i nová vakcinační nařízení, uvedla ovšem, že federální vláda nemůže očkování široké veřejnosti přikázat.

NovyZakon ( 9. září 2021 15:22 )

Země nekonečných možností ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa