Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tvrdý dopad covidu: Naděje na dožití klesá v Evropě nejvíc od druhé světové války

Autor: ČTK - 
27. září 2021
21:22

Naděje dožití klesla v západní Evropě kvůli pandemii nemoci covid-19 nejvíc od druhé světové války. Ve východní a střední Evropě se snížila pod hodnoty registrované po rozpadu Sovětského svazu. Vyplývá to ze studie zveřejněné ve vědeckém časopise International Journal of Epidemiology. Zkoumala průměrný věk, kterého se lidé mohou dožít ve 27 evropských zemích, v USA a v jihoamerickém Chile. Naděje dožití čili střední délka života vyjadřuje průměrný počet let, kterých se může dožít osoba daného věku.

Střední délka života klesla u lidí narozených v roce 2020 oproti narozeným v roce 2019 ve 27 z 29 zkoumaných zemí. Autoři studie zaznamenali největší pokles u amerických mužů narozených v roce 2020, naděje dožití se u nich v průměru snížila o 2,2 roku na 74,5 roku. Následovali je litevští (pokles o 1,7 roku), bulharští (o 1,6 roku) a polští (o 1,5 roku) muži. Vědci registrovali pokles pravděpodobného věku dožití o více než rok u mužů v 11 zemích a u žen v osmi. Přičítají ho vysoké úmrtnosti na nemoc covid-19 u osob starších 60 let.

Čeští muži narození v roce 2020 by se mohli dožít v průměru 75,4 roku, naděje dožití se u nich snížila v průměru o 1,1 roku. České ženy narozené v roce 2020 by se mohly dožít 81,2 roku, střední délka života se u nich oproti roku 2019 snížila o necelý rok.

Vědci zaznamenali největší pokles střední délky života u Američanek narozených v roce 2020, naděje dožití se u nich snížila v průměru o 1,7 roku na 80 let. Následovaly Španělky (o 1,5 roku) a Bulharky s Litevkami, u obou se naděje dožití snížila o 1,3 roku.

Skandinávie jako jediná roste

Střední délka života se nepatrně zvýšila pouze ve třech sledovaných zemích - u obou pohlaví v Dánsku a Norsku a u finských žen. Vědci rovněž porovnali střední délku života s nedávnými trendy a zjistili, že v porovnání s rokem 2015 se snížila u žen v 15 zemích a u mužů v deseti. Naději dožití v roce 2015 poznamenala chřipková sezona.

Pokles střední délky života je ve střední a východní Evropě vyšší než po rozpadu Sovětského svazu, s výjimkou Maďarska a Litvy. V západní Evropě byly podobné ztráty zaznamenány naposledy během druhé světové války, uvedli autoři studie.

„Západoevropské země, jako jsou mimo jiné Španělsko, Anglie, Wales, Itálie a Belgie, zaznamenaly tak velký pokles střední délky života během jednoho roku naposledy během druhé světové války,“ řekl listu The Guardian hlavní autor studie José Manuel Aburto z Oxfordské univerzity. „Ženy v osmi zemích a muži v 11 zemích zaznamenali ztráty větší než rok. Abychom to uvedli do kontextu, těmto zemím trvalo v průměru 5,6 roku, než prodloužily střední délku života o jeden rok,“ uvedl Aburto.

Výzkumníci ve studii zohlednili problémy související s počty obětí nemoci covid-19, jako je nedostatečné testování nebo špatná klasifikace příčiny úmrtí, řekl spoluautor studie Ridhi Kashyap. I tak se ale podle nich ukazuje, jak velký dopad měla pandemie covidu-19.

Video  Předvolební debata Blesku: Hádka o 30 tisíc mrtvých na covid, uznávání protilátek i očkovací strategii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hafblaf ( 27. září 2021 22:51 )

Máme viníka na všechno, vůbec již nemusíme řešit nekvalitní potraviny, životní prostředí a špatný (konzumní) životní styl.

lufenda ( 27. září 2021 22:38 )

Covid je morem globalizovaného světa. Vakcinace ho trochu přibrzdila, ale jak se zdá, znovu nabírá na obrátkách. Každodenní hostina skončila.

BobyNo1 ( 27. září 2021 22:27 )

Za poslední čtvrtrok jsem ve svém okolí zaznamenal několik podivných úmrtí lidí ve věku nad 75 let. Ti lidé trpěli různými neduhy, ale zemřeli nejčastěji na srdeční infarkt. Dále vím, že většina měla po očkování druhou dávkou tzv. Proticovidové vakcíny. Může to spolu souviset, ale nemusí. Doufám, že moje spekulování NEMÁ reálný základ; důvod čertužel ano.

Jirik-ta ( 27. září 2021 21:50 )

Roche Mazet Merlot přitahuje oko na svou krásnou intenzivní, téměř tmavě červenou barvu s fialovými a fialovými odstíny. Má elegantní nos s vůní čerstvého a jammy červeného ovoce, míchající se třešně a ostružiny. Vůně červeného ovoce na patře jsou spojeny příchutěmi koření a čokolády, zabalené v obálce sametových tříslovin.
Mějte se soudruzi jak chcete. Ať žije KSČ

Jirik-ta ( 27. září 2021 21:47 )

Tvrdý dopad covidu: Naděje na dožití klesá v Evropě nejvíc od druhé světové války A co ta mRNA vakcinace?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa