„Tak Zdeňku, stojím v Dykovce před domem, kde to všechno začalo...“ odstartoval Kotek gratulaci v televizi a ukazoval na vilu, kde už ale pamětní deska na domě chyběla. Stejně jako vchodové dveře, vedle nichž byla umístěna. Jsou zazděné a místo nich je tam teď okno.

Tady se zrodil

Po českém géniovi jako by se slehla země. Přitom v domě č.14, který patřil Československému rozhlasu, se v roce 1966 konala ustavující schůze Divadla Járy Cimrmana, na níž se zrodila fiktivní postava největšího českého génia.

A když v roce 2002 Divadlo Járy Cimrmana slavilo 35 let, na vile v Dykově ulici byla slavnostně odhalena mosazná pamětní deska, na které stálo: „V tomto domě se narodil český génius, polyhistor, vídeňský rodák Jára da Cimrman. Dne 29. 10. 1966 se zde konala zakládající schůze Divadla Járy Cimrmana.“ Desku tehdy odhalili Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak (†78) a Jiří Šebánek (†77).

Podřízli i strom

„Jakmile dům teď koupil soukromý majitel, který ho přestavuje, deska zmizela. Lidé se sem ale pořád sjíždějí z celé republiky, aby si to vyfotili, jsou zklamaní,“ řekla Blesku sousedka odnaproti Marcela D. „Cimrman, ať ho někdo může, anebo nemusí, je historie, na kterou máme být pyšní! A ať už si tu vilu koupil kdokoliv, tak na tu ceduli se nemělo sahat! Ale co to může být za lidi, když byli schopni podříznout i dvě stě let starý a zdravý kaštan, který tam byl ještě dřív, než ten dům...“ dodala sousedka.

Od gestapa po Svobodnou Evropu

Dům Dykova 14 je dílo architekta Václava Pulcmana z roku 1916. Za druhé světové války ho zabralo nacistické gestapo a od roku 1956 zde sídlila armádní redakce Československého rozhlasu. V srpnu roku 1968 odtud vysílalo poslední svobodné studio za okupace Československa armádami zemí Varšavské smlouvy. A po listopadu 1989 zde sídlila česká redakce Rádia Svobodná Evropa. V roce 2013 Český rozhlas vilu prodal.

Patří do rodiny

Vojtovi Kotkovi dal teď Svěrák jednu z hlavních rolí v právě natáčeném filmu Betlémské světlo. Vojtu zná už odmalička, neboť jeho otec Václav Kotek (†66), který tragicky zahynul doma pádem ze schodů, byl dlouhá léta nejen manažerem Divadla Járy Cimrmana, ale také v něm hrál. A před smrtí právě dokonce i se synem Vojtou.

VIDEO: Pohřeb Ladislava Smoljaka na Olšanských hřbitovech

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Ladislava Smoljaka na Olšanských hřbitovech Petr Steiner, Martin Mithofer

Fotogalerie
23 fotografií