Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Školy rebelují proti zákazu roušek. Texas drtí vlna delty, špitály staví stany

Autor: tsv - 
11. srpna 2021
17:33

Texaské školy se rozhodly porušit zákaz guvernéra nařizovat nošení roušek a zavedly povinná bezpečnostní opatření v areálech. Stát zápasí s další vlnou koronaviru, počty nově nakažených jsou každým dnem vyšší. Nemocnice narychlo staví stany. Pacienti s covidem, které odmítly přeplněné covidové jednotky, tak budou moci získat zdravotnickou péči právě tam. Informoval o tom server DailyMail.

Za poslední dva týdny se denní průměr nově nakažených v Texasu zvedl o 165 procent na 8 533. Guvernér Greg Abbott podstupuje kroky k zabránění dalšímu zhoršení situace, svůj zákaz nařizovat nošení roušek ale stáhnout neplánuje. Proti Abbottovu rozhodnutí se postavilo několik škol napříč státem, které s okamžitou platností nastolily povinnost mít zakrytá ústa a nos po celou dobu pobytu ve školních areálech. Nařízení nosit roušku se vztahuje na žáky i veškeré zaměstnance.

Podle školní inspektorky hlavního města Austin mají školy zodpovědnost chránit své studenty a pracovníky. „Je moje povinnost zajistit bezpečí, zdraví a blahobyt každého žáka a člena personálu. Pokud bych měla chybovat, budu chybovat tak, že budu jednat přehnaně opatrně, ne naopak,“ řekla inspektorka Stephanie Elizalde.

Podle republikána Abbotta mají všichni Texasané natolik rozumu, aby uměli zodpovědně jednat ve prospěch svého zdraví i zdraví svého okolí. Proti jeho názoru se nedávno postavila guvernérka Alabamy Kay Iveyová, kterou popouzí nedostatek zájmu veřejnosti o vakcínu. „Lidé mají mít selský rozum,“ řekla. „Je na čase obviňovat neočkované lidi, ne ty normální. To nevakcinovaní jsou ti, kdo nás zklamali.“ Minimálně jednu dávku očkování má za sebou necelých 46 procent obyvatel.

V úterý zaznamenal stát 12 881 nových případů koronavirové infekce, postupně se tak zařadil na druhé místo nejhůře zasažených oblastí Spojených států. Na prvním místě stojí Florida. Texas se každý den pomalu přibližuje ke svému rekordnímu dennímu přírůstku čítajícímu 27 000 nakažených, který zaznamenal letos v lednu.

Nemocnice staví stany, docházejí lůžka

Texaské nemocnice byly donuceny k dalšímu zoufalému kroku – stavění záložních stanů pro pacienty s covidem. V zemi panuje 32 stupňové horko a stany budou moci nemocné uchránit před silným sluncem jen částečně. Zdravotnická zařízení hlásí doposud nejvyšší obsazenost od propuknutí pandemie, momentálně je zabraných 87 procent lůžek.

„Zatím nevíme, kdy se začnou používat, ale nemocnice chtějí mít stany připravené na dobu, kdy budou potřeba,“ řekl Bryan McLeod, mluvčí houstonského zdravotnického systému. Úřady neděsí až tak moc počty nakažených jako spíše rychlost, s jakou denně rostou. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí představuje až 73 procent infekcí nebezpečná mutace delta.

„Všichni, kdo nejsou naočkovaní, potřebují vakcínu. To je to, co nás dostane z těch příšerných situací, kdy lidé potřebují nemocniční péči a nemohou ji dostat,“ řekl výkonný ředitel houstonského zdravotnického systému David Callender. „Situace je zlá a bude se jen zhoršovat. Nesměřujeme ke krizi, my už jsme uprostřed krize.“

Video  Muž po prodělání covidu přestal chodit. Ze silného postcovidového syndromu mu pomohly rehabilitace  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

mikes15 ( 11. srpna 2021 19:44 )

Plesku teď to čtu znova a ten nadpis je zavádějící. On jim zakázal nutit někoho nosit roušku

mikes15 ( 11. srpna 2021 19:19 )

Nejsem konspirátor, ale Guvernér co zakazuje nošení roušky, když má plné nemocnice lidí je nějakej podezřelej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa