Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Matka (†32) podlehla covidu krátce po porodu. Svou holčičku si ani nestihla pochovat

Autor: tsv - 
29. srpna 2021
05:00

Matka dvou dětí (32) podlehla covidu několik dní po porodu své druhé dcery, s malou Celeste se viděla pouze přes videohovor. Očkování proti koronaviru posouvala až na dobu po porodu, bála se, že by vakcína mohla ublížit jejímu nenarozenému dítěti. Těsně před smrtí prosila všechny ve svém okolí, aby se nechali co nejdřív naočkovat. Její příběh zveřejnil server CBSN.

Učitelka Paige Ruizová ze severního Texasu měla již dvouletou holčičku Joannu, když otěhotněla podruhé. Těhotenství probíhalo normálně, v devátém měsíci se ale Paige nakazila koronavirem. Její zdravotní stav se rychle zhoršoval a vyústil v nouzový císařský řez.

Když se po operaci probudila z umělého spánku, zjistila, že lékaři její malou dceru z bezpečnostních důvodů dočasně uložili pryč od ní, aby zabránili přenosu nemoci. Poprvé by jí lékaři dovolili setkat se s ní až po plném uzdravení. Mezitím sestřičky matce umožnili dceru alespoň pozorovat skrz videohovor.

Uběhlo několik dní a Paige se stále nelepšila, její zdravotní stav se naopak pořád zhoršoval. Svou novorozenou dceru si před smrtí nestihla ani prohlédnout zblízka, natož pochovat.

Paigina matka Robin Zinsouová se svou těhotnou dceru snažila několikrát ponouknout k očkování. „Pořád jsem se jí ptala, jestli s doktorem mluvila o vakcíně. A ona mi řekla, že ne. Že počká, až porodí,“ vyprávěla novinářům nešťastná babička malé Celeste. Paige měla porodit jen několik dní předtím, než Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí vydalo prohlášení, ve kterém motivovalo těhotné ženy k očkování.

Paige se v průběhu těhotenství bála, že vakcína není dostatečně ověřená. „Myslela si, že o tom není dostatek informací a dat, která by potvrzovala, že se může nechat naočkovat, aniž by ublížila miminku,“ dodala Zinsouová.

Poslední přání: Nechte se naočkovat

Těsně před svou smrtí poslala Paige své matce sms zprávu. „Napsala mi: ‚Mami, kéž bych se nechala naočkovat‘,“ řekla novinářům zdrcená Zinsouová. Po dceřině smrti zjistila, že podobnou zprávu napsala i svým sestrám a přátelům. „Poslala jim sms, kde stálo: ‚Jestli víš o někom, kdo není naočkovaný, popros je, aby se nechali naočkovat.‘ To byla Paigina poslední zpráva.“

O dvě malé dcery se nyní stará Paigin manžel a vdovec Daniel. Rodina si na portálu gofundme založila účet, kam jí mohou lidé přispívat na pohřeb pro zesnulou maminku, poskytnout finanční podporu a začít spořit na budoucí vzdělání pro dívky. Zatím se do sbírky zapojilo 646 lidí a vybral se 1 264 537 korun (58 247 dolarů).

Video  Muž po prodělání covidu přestal chodit. Ze silného postcovidového syndromu mu pomohly rehabilitace  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

denia ( 29. srpna 2021 12:54 )

snad tomu nikdo neveri. bla bla bla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa