Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hrozí nám supermutace covid-22?! Imunolog se obává: Bude nebezpečnější než delta

Autor: tsv - 
25. srpna 2021
05:00

Imunolog se obává další supermutace. Covid-22 by podle jeho předpovědí mohl být ještě nebezpečnější než delta. Podle něj bude nutné během příštích let vytvořit několik dalších vakcín, s koronavirovou hrozbou se možná budeme potýkat „do konce našich životů“. Neočkované lidi nazval potenciálními „superpřenašeči“, napsal server Mirror.

Imunolog a profesor z federálního technologického institutu v Curychu Sai Reddy řekl, že jednotlivé kmeny viru, které se momentálně šíří po světě, by mohly fungovat jako odrazový můstek pro vznik nové supermutace. Svět by tak mohl přejít do další covidové fáze, se kterou bychom zřejmě mohli válčit i několik desetiletí.

Virus se podle imunologa bude nadále vyvíjet a měnit, vědci tak budou muset v příštích letech přicházet s dalšími a dalšími vakcínami. Varoval, že koronaviru se možná nezbavíme ani do konce našich životů.

Tohle už není covid-19

„Covid-22 by mohl být ještě horší než to, co zažíváme teď,“ řekl při rozhovoru se švýcarským tiskem. Známé mutace podle něj už nemají příliš velké vazby na covid-19. „Tohle už není covid-19 a nakazí se kdokoli, kdo se nenechá naočkovat,“ varoval Reddy.

 „Virová nálož delty je tak velká, že kdokoli, kdo není naočkovaný a kdo se mutací nakazí, může být superpřenašeč,“ řekl při rozhovoru. Podle imunologa by se měly nechat naočkovat i všechny děti, odkazoval při tom na studie, které dokázaly, že vakcína pro lidi mladší dvanácti let nepředstavuje žádné riziko. „Děti, které nejsou očkované, jen pomáhají ještě rychlejšímu šíření viru.“

Reddy předvídá další zásadní proticovidová opatření, která podle něj v mnoha zemích vstoupí v platnost už na podzim. V tu dobu se podle něj začnou opět rychle zvedat denní přírůstky nakažených. Studené měsíce prý přinesou i další mutace.

„Je hodně pravděpodobné, že další mutace vyplave na povrch tam, kde už se nemůžeme spoléhat jen na vakcínu,“ předpověděl profesor. „Proto se musíme připravit na několik očkování v průběhu příštích let, vakcíny se budou neustále adaptovat novým variantám viru.“

Doposud bylo po světě zaznamenáno 213 milionů případů nákazy covidem, nemoci podlehlo 4,44 milionu pacientů. Reálná čísla mohou být ovšem mnohem vyšší.

Video  Boj o protilátky v Česku: Testy jsou dražší než vakcína, tvrdí viroložka. Nevidí ani vědecké "pro"  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 26. srpna 2021 05:33 )

"Hrozí nám supermutace covid-22?! Imunolog se obává: Bude nebezpečnější než delta"

romario71 ( 25. srpna 2021 17:50 )

Ty vemena budou pořád strašit lidi.Ať už táhnou někam odborníci.

Jirik-ta ( 25. srpna 2021 16:32 )

blábol není informace

Sarka janku ( 25. srpna 2021 16:20 )

Ať jdou už do řiti. Super mutace Už nevědí co jen lidi strašit. Myslím že všichni už chtějí normálně žít Mutanti

Jirik-ta ( 25. srpna 2021 13:26 )

Slaboduchej?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa