Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Kdyby se nechaly očkovat, byly by naživu.“ Covid rodině vzal mámu (†55) i dceru (†32)

Autor: Darina Jíchová - 
17. září 2021
18:34

Sammie-Jo Fordeová (†32) a její matka Heather Maddernová (†55) podlehly covidu-19 v Nemocnici Ulster u Belfastu, jejich úmrtí dělily necelé dva týdny. Obě ženy se odmítly nechat očkovat, jejich rodina je zlomená. Fordeová po sobě zanechala čtyři malé děti. „Přišel jsem o dceru, o mou nejlepší kamarádku,“ sdělil tisku otec zemřelé. Jejich příběh přinesl list Daily Mail.

Fordeová zemřela v nemocnici minulou sobotu, o 11 dní dříve bitvu s covidem-19 na stejném oddělení prohrála její matka. Obě patřily mezi odpůrce očkování, pracovaly jako pečovatelky, a i přesto se nechtěly nechat očkovat, byť by potenciálně mohly ohrozit své svěřence. Senioři patří mezi nejohroženější skupinu. Ženy za svými klienty docházely domů, kde se o ně staraly.

Maddernová totiž podle rodiny uvěřila konspiračním teoriím o vakcínách, které se šíří na internetu. „Smrt naší Sammie mě bude strašit do konce života, proč se nenechala očkovat. Obě mohly být naživu, kdyby šly na vakcínu,“ prohlásil otec Fordeové Kevin McAllister, zmínil i její čtyři děti Maxe, Ruby, Mila a Daisy.

„Tati, maminka umřela“

Fordeová neměla žádné zdravotní problémy. „Tati, maminka umřela,“ to byla zpráva, kterou z nemocnice poslala 31. srpna svému otci. McAllister vysvětlil tisku, že nechápe, proč se jeho dcera a exmanželka nenechaly očkovat, on i jeho další dva synové na vakcíně byli. Maddernová několik týdnů před smrtí sdílela na svých sociálních sítích celou řadu mýtů spojených s očkováním.

Matka s dcerou věřily konspiracím o vakcíně proti covidu-19 a nedaly se očkovat. Obě se nakazily a nemoci podlehly. Matka s dcerou věřily konspiracím o vakcíně proti covidu-19 a nedaly se očkovat. Obě se nakazily a nemoci podlehly. | Facebook Sammie-Jo Fordeové

Fakt, že ani jedna z žen nebyla očkována, je zarážející, patří mezi zdravotníky pracující se seniory, vakcínu měly teoreticky dostat v jedné z prvních vln očkování. Velká Británie v současné době spustila očkování dodatečnou posilovací dávkou, která je určena právě pro pracovníky pečovatelských služeb. „Minulý víkend byl ten nejhorší v mém životě, během příprav pohřbu exmanželky mi umřela dcera,“ vypověděl McAllister pro BBC.

„Dceři bylo jen 32 let, měla čtyři děti a co je ještě horší? Její nejstarší syn teď slaví narozeniny, je mu 13 let,“ rodinu úmrtí žen silně zasáhlo. „Lidé, co se nenechají očkovat, vůbec nemyslí na své bližní, které tu pak nechají,“ doplnil truchlící otec. „Po dceři mi zbyly jen vzpomínky. Pohřbíme ji příští pondělí, nemohl jsem ji ani políbit na rozloučení. To, co stalo naší rodině, bych někomu nepřál,“ prohlásil.

Otec: Žádný rodič by neměl pohřbít své dítě

„Příští pondělí pohřbím svoje prvorozené dítě. Nemůžu přestat myslet na to, proč se nenechala očkovat, ta myšlenka mě pronásleduje,“ svěřil se McAllister. S náklady na pohřeb dcery mu pomohli její přátelé, kteří založili sbírku. „Ty lži, co kolují na facebooku o vakcíně, jsou hrozné. Kdyby tomu nevěřila a nechala se očkovat, mohla tu být s námi, ona i její maminka,“ domnívá se. „Přál bych si, aby lidé poslouchali experty a věřili jim,“ uvedl McAllister.

„Žádný rodič by neměl pohřbít vlastní dítě. V Severním Irsku je tolik lidí, co se nechce dát očkovat,“ podotkl McAllister. Zároveň prostřednictvím rozhovoru pro stanici BBC poděkoval lékařům a sestřičkám, které se o jeho dceru starali. „Nemocnice a její pracovníci byli úžasní,“ řekl McAllister. Skutečnost, že ani jedna z žen nebyla očkovaná, zarazila i tamní komunitu.

Člen místní frakce Demokratické unionistické strany Alan Chambers, který rodinu sám dobře zná, uvedl, že je to šokující. „Sammie-Jo byla mladá, zdravá žena, měla čtyři skvělé děti a byla výborná matka. Vždycky, když jsem ji potkal, měla úsměv na tváři, každému nabídla svou pomoc,“ uvedl Chambers.

V Severním Irsku stejně jako v celé Británii denně přibývají nové případy covidu-19, Severní Irsko jich denně průměrně zaznamená kolem 1300. Bohužel stoupá i počet zemřelých.

Video  Angličané nenávidí buzeraci, říká o masivním rozvolnění Čech žijící v Londýně. A co nemocnice?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stellastella ( 18. září 2021 12:34 )

Ale!!!
Kamarád, zdravý, voják 2x očkovaný
Leží na JIP a je mu hodně zle.

beruna ( 18. září 2021 09:15 )

Tak hlavně že měla mladá tlamu proděravěnou piercingem, ale vakcíny se bála. Spousta odmítačů očkování věří neskutečným bludům, ale přitom jim často nevadí, že si huntují tělo hulením, chlastem nebo drogami a váží přes metrák.

bizon_pepa ( 18. září 2021 07:49 )

Blábol je vtom, jak je cely příběh postaveny. Jakoby jiná varianta neexistovala. Nikde netvrdím, ze je to lež.

yosan ( 18. září 2021 07:31 )

Máš tu konkrétní data, jména,nemocnici, vše se dá dohledat. Tak jaké bláboly a spekulace máš na mysli?

bizon_pepa ( 18. září 2021 06:50 )

Zase jen bláboly a spekulace. Existuje i spousta zdravých, kteří neměli potíže, dokud se nenechali očkovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa